Skip to main content

Exklusiv vin och matresa till Roussillon 

Roussillon | 22-26 september 2020

Landskapet vi möter är som skön poesi, det är svindlande vackert och varierande, med vild natur i bergen, pittoreska byar och Medelhavets kanske finaste sandstränder. Det är en region med en rik kulturhistoria.  De typiskt sydfranska smakerna, La Garrigue, kommer fram i både vin och gastronomin. Ciceron under resan är Carina Olofsson Gavelin, sommelier med Master nivå på området Languedoc-Roussillon.

Dagsprogram

Dagsprogram

Exklusiv vin och matresa till Roussillon

Roussillon är en fantastisk region att åka omkring i. Landskapet är magnifikt och spektakulärt.
Det är på sina håll mycket ödsligt, det är vilt och kargt och med väldoftande vilda kryddörter som rosmarin, timjan och lagerbuskar ständigt närvarande. Buskvegetationen kallas La Garrigue och den bidrar mycket till den aromatiska och smakrika stilen på vinerna.

Här finns fina gamla byar, ruiner av 1000 åriga gamla försvarsslott (från de s.k. katarerna) som balanserar på branta bergstoppar, olivträd och oändliga rader av vinrankor.

Gemensam flygresa från Kastrup/Köpenhamn. I Montpellier möter vår buss upp för att ta oss till ner till Port Vendres och vårt hotell. På vägen stannar vi till hos en ytterst välbekant vinproducent i Languedoc.

Reservation för att detaljer i programmet kan ändras pga yttre omständigheter.

Bild: Skylt på landsbygden 

Dagsprogram

Dag 1, 22 september
Ankomst till Montpellier. Transport till Port Vendres. Ett vinbesök på vägen. Inkvartering på Ibis Style Port-Vendres. Välkomstdrink och sedan väntar en härlig middag på en av Port Vendres restauranger kl. 20.00.

Dag 2, 23 september Efter frukost är det avfärd med buss kl. 08.00.
Vi börjar vår vistelse med vingårdsbesök i Calce, en ytterst spännande hubb för det ”nya Roussillon”.  Vidare kör vi längs floden Agly och stannar för ytterligare ett besök innan vi når Rivesaltes där vi intar vår lunch.  Här gör vi en fördjupning i Vins doux Naturels. Eftermiddagen vänder vi söder ut mot slättlandet mellan floderna Têt och Le Tech. Vi bör vara tillbaka på hotellet omkring kl. 17. Kvällen är fri för egna stövståg.  

Dag 3, 24 september
Efter frukost är det avfärd med buss kl. 08.00
Dagen ska vi ägna år Côtes du Roussillon Village och några av områdets ”Cru-byar”. Vi börjar i Tautavel för att köra vidare mot Latour de France. Här får vi bekanta oss med några av Roussillons bästa producenter. Lunchen går i katalansk stil på La Fabrique i Latour de France. På eftermiddagen gör vi besök i Maury och Caramany. Förhoppningsvis ska denna dag ge oss en inblick i den variation som är signifikant för viner från Roussillon.  Vi bör vara tillbaka på hotellet omkring kl. 17.30. Kvällen är fri för egna strövtåg. Ett tips är att passa på och besök grannorten Collioure.  

Dag 4, 25 september
Efter frukost är det avfärd med buss kl. 08.30.
Idag ägnar vi oss åt Côtes Catalanes, Côte Vermeille, Collioure och Banyuls.  Många är det som har kommit till Roussillon med en dröm om att här göra fantastiska viner. Vi kommer att träffa några av dessa pionjärer. Dagen börjar i Côtes du Roussillon Villages Les Aspres. Lunchen intar vi i Banyuls-sur-Mer på ett vineri, restaurang & butik allt i ett. Här produceras ett av stjärnskotten på Roussillons vinhimmel.  Eftermiddagen ägnar vi åt några legendariska vingårdar i Banyuls och Collioure. Vi bör vara tillbaka på hotellet omkring kl. 17.00. På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag på en av Port Vendres fiskrestauranger kl. 20.00.

Dag 5, 26 september
Lite sovmorgon idag. Frukost och utcheckning.
Avresa med buss från hotellet kl. 11.00 till flygplatsen i Montpellier för hemresa. Ni anländer i god tid till flygplatsen.

Resfakta

Kort dagsprogram:

Dag 1: Ankomst till Montpellier, inkvartering på Ibis Style Port-Vendres, middag

Dag 2: Vingårdsbesök i Calce, lunch i  Rivesaltes, fördjupning i Vins doux Naturels

Dag 3: Côtes du Roussillon Village, lunch på La Fabrique, besök i Maury och Caramany, 

Dag 4: Côtes du Roussillon Villages Les Aspres, lunch på vineri i Banyuls-sur-Mer, vingårdar i Banyuls och Collioure, middag

Dag 5: Hemresa

 

I arrangemanget ingår: 

  • Flygresa Köpenhamn – Montpellier
  • 4 nätter i dubbelrum på Ibis Style Port Vendres Coll med frukost
  • Transporter på plats i bekväm buss
  • Minst 4 vingårdsbesök per dag med guidning och vinprovning
  • 3 luncher
  • 2 middagar inklusive vin från regionen
  • Eventuella entré- och provningsavgifter
  • Ciceron under resan är Carina Olofsson Gavelin, sommelier med Master nivå på området Languedoc-Roussillon
  • Enkelrum mot tillägg 2 876:-

 

Allmänt

Allmänt

Det är en region som måste besökas och upplevas med alla sinnen

Roussillon ett vackert område format som en amfiteater. Landskapet öppnar sig mot Medelhavet och har tre bergskedjor som bildar fond Corbières bergen i norr, Pyrenéerna med toppen Canigou i väster och Albères i söder. Officiellt kallas området Pyrénées-Orientales men fram till 1659 var det känt som norra Katalonien och tillhörde Spanien.

Roussillon är idag i all väsentlighet franskt men här finns en högst påtaglig katalansk identitet som genomsyrar  språket, gastronomin och kulturen. Vinerna visar upp en motsvarande sydlig stil. Regionen bjuder på ett extremt varierat landskap. Det har ett soligt, hett och torrt klimat vilket gynnar vinodlingen. Mellan berg och floder ges varje terroir en egen speciell karaktär vilket resulterar i viner med vitt skilda uttryck. Idag finns här också viner av en nyare stil. Viner som är friskare och fruktigare med en enastående kvalitet både för röda, vita och rosé. För att inte glömma regionens egna gulddroppar – Vins doux Naturels.

Det är en region som måste besökas och upplevas med alla sinnen. Gavelinwine och First Class Travel genomför en exklusiv och unik resa för Munskänkarna.
Resan ger er många tillfällen till att få prova viner, njuta av mat och uppleva fina pärlor i denna sydfranska region. Under vistelsen bor ni i den vackra kuststaden Port-Vendres i Côte Vermeille alldeles intill spanska gränsen. Staden är känd för sina fiskrestauranger.

Resan inleds med en gastronomisk upptakt på en av Port Vendres gemytliga restauranger där vi startar med att njuta av lokala specialiteter.

Morgonen därpå tar vår ciceron Carina Olofsson Gavelin ut er på ett spännande vinreseprogram.
Vi kommer att gå på djupet bland Roussillons fantastiska viner. Besöker några av regionens pionjärer bland vinmakare som alla har arbetat för att lyfta områdets viner till dagens höga nivå. Somliga är små med bara några få hektar medan andra har en större plattform. Men samtliga arbetar synnerligen varsamt och i samklang med natur och miljö.

Landskapet vi möter är som skön poesi, det är svindlande vackert och varierande, med vild natur i bergen, pittoreska byar och medelhavets kanske finaste sandstränder. Det är en region med en rik kulturhistoria. De typiskt sydfranska smakerna, La Garrigue, kommer fram i både vin och gastronomin.


    För din trygghet
    • IATA logo
    • Vi har även ställt lagstadgad resegaranti till Kammarkollegiet
    • SRF logo