Exklusiv vin och matresa till Roussillon
Roussillon är en fantastisk region att åka omkring i. Landskapet är magnifikt och spektakulärt.
Det är på sina håll mycket ödsligt, det är vilt och kargt och med väldoftande vilda kryddörter som rosmarin, timjan och lagerbuskar ständigt närvarande. Buskvegetationen kallas La Garrigue och den bidrar mycket till den aromatiska och smakrika stilen på vinerna.
Här finns fina gamla byar, ruiner av 1000 åriga gamla försvarsslott (från de s.k. katarerna) som balanserar på branta bergstoppar, olivträd och oändliga rader av vinrankor.
Gemensam flygresa från Kastrup/Köpenhamn. I Montpellier möter vår buss upp för att ta oss till ner till Port Vendres och vårt hotell. På vägen stannar vi till hos en ytterst välbekant vinproducent i Languedoc.
Reservation för att detaljer i programmet kan ändras pga yttre omständigheter.
Dagsprogram
Dag 1, 22 september
Ankomst till Montpellier. Transport till Port Vendres. Ett vinbesök på vägen. Inkvartering på Ibis Style Port-Vendres. Välkomstdrink och sedan väntar en härlig middag på en av Port Vendres restauranger kl. 20.00.
Dag 2, 23 september Efter frukost är det avfärd med buss kl. 08.00.
Vi börjar vår vistelse med vingårdsbesök i Calce, en ytterst spännande hubb för det ”nya Roussillon”. Vidare kör vi längs floden Agly och stannar för ytterligare ett besök innan vi når Rivesaltes där vi intar vår lunch. Här gör vi en fördjupning i Vins doux Naturels. Eftermiddagen vänder vi söder ut mot slättlandet mellan floderna Têt och Le Tech. Vi bör vara tillbaka på hotellet omkring kl. 17. Kvällen är fri för egna stövståg.
Dag 3, 24 september
Efter frukost är det avfärd med buss kl. 08.00
Dagen ska vi ägna år Côtes du Roussillon Village och några av områdets ”Cru-byar”. Vi börjar i Tautavel för att köra vidare mot Latour de France. Här får vi bekanta oss med några av Roussillons bästa producenter. Lunchen går i katalansk stil på La Fabrique i Latour de France. På eftermiddagen gör vi besök i Maury och Caramany. Förhoppningsvis ska denna dag ge oss en inblick i den variation som är signifikant för viner från Roussillon. Vi bör vara tillbaka på hotellet omkring kl. 17.30. Kvällen är fri för egna strövtåg. Ett tips är att passa på och besök grannorten Collioure.
Dag 4, 25 september
Efter frukost är det avfärd med buss kl. 08.30.
Idag ägnar vi oss åt Côtes Catalanes, Côte Vermeille, Collioure och Banyuls. Många är det som har kommit till Roussillon med en dröm om att här göra fantastiska viner. Vi kommer att träffa några av dessa pionjärer. Dagen börjar i Côtes du Roussillon Villages Les Aspres. Lunchen intar vi i Banyuls-sur-Mer på ett vineri, restaurang & butik allt i ett. Här produceras ett av stjärnskotten på Roussillons vinhimmel. Eftermiddagen ägnar vi åt några legendariska vingårdar i Banyuls och Collioure. Vi bör vara tillbaka på hotellet omkring kl. 17.00. På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag på en av Port Vendres fiskrestauranger kl. 20.00.
Dag 5, 26 september
Lite sovmorgon idag. Frukost och utcheckning.
Avresa med buss från hotellet kl. 11.00 till flygplatsen i Montpellier för hemresa. Ni anländer i god tid till flygplatsen.