Grape England och vingårdarna
Engelskt bubbel har under de senaste decennierna framgångsrikt etablerat sig internationellt. Topproducenten Nyetimber var först med att utmana och vinna över Champagne på internationella blindprovningar, vilket satte engelskt bubbel på världskartan.
Gynnsamt klimat
Klimatförändringarna har varit gynnsam för de engelska vinbönderna. Det varmare klimatet har gjort det möjligt att växla över från tyska korsningar till de tre klassiska Champagnedruvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Temperaturökningen har även bidragit till en högre naturlig alkoholnivå i vinerna som numera sällan ligger under 10 %. Vinerna har hög syra och utvecklade aromer.
Kalkhaltig jordmån
I södra Englands böljande landskap är jordmånen rik på kalk och krita, precis som jordmånen på andra sidan kanalen i Champagne. Den kalkstensrika jorden och det varmare klimatet har visat sig vara ypperlig för odling av Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier även i England.
Champagnehusen etablerar sig
Champagnehuset Pommery etablerade sig i England 2014 genom ett samarbete med Hampshire’s Hattingley Valley. Som första Champagnehus i England har de lanserat engelskt bubbel under namnet Louis Pommery England. De har även köpt egen mark i England som ännu inte skördats.
2015 köpte Champagnehuset Tattinger Domain Evremont i Kent tillsammans med sin engelska partner Hatch Mansfield Ltd. Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier planterades 2017 och skördades för första gången 2019. Resultatet återstår att se.
Engelskt vin på frammarsch
För trettio år sedan var den totala vinodlingsarealen i England bara 917 hektar och det odlades mestadels Müller Thurgau, Seyval Blanc, Reichenstiner, Bacchus och Schönburger. Sedan dess har vinindustrin vuxit i snabb takt och idag odlas det vinrankor på 3 250 hektar. Det finns 735 odlare, 672 vingårdar och 175 vinerier. De tyska korsningarna har fått resignera till fördel för Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier som idag odlas på 75 % av arealen.
Den engelska vinindustrin är dock småskalig jämfört med Champagne, som har odlingsmark på över 34 000 hektar. I England produceras drygt 5 miljoner flaskor per år jämfört med över 300 miljoner flaskor per år i Champagne.
Följ med på en intressant Vinresa till ett spirande Grape England!
Vingårdarna
Giganten Denbies Wine Estate
Denbies är baserad i Surrey och har varit familjeägd sedan 1984. Vingården planterades 1986 och har vuxit till att bli en av de största vinproducenterna i England. Gården omfattar totalt 254 hektar mark, varav 107 hektar är vinodling. Denbies har blivit prisade internationellt för både sitt mousserande vin och dessertvin. Här tillverkas även stilla vin.
Bild: Denbies Estate.
Topproducenten Ridgeview
Mike och Chris Roberts förverkligade sin vision när de 1995 började odla Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier på Ridgeview. På den tiden var den mousserande vinproduktionen i England fortfarande till stor del outforskad. Idag säljs Ridgeview över hela världen och deras framgångar kulminerade i trofén som ”Bästa mousserande vin i världen, Decanter 2010”. Vingården är på 17 hektar och ligger i South Downs, Sussex. Från början producerade Ridgeview 20 000 flaskor. För att kunna expandera har de etablerat partnerskap med andra odlare och producerar idag 250 000 flaskor. Ridgeview finns i Systembolagets beställningssortiment.
Bild: Ridgeview.
Uppstickaren Wiston Estate
Wiston Estate har tillhört familjen Goring sedan 1743 och omfattar totalt 6 000 hektar mark. Vinodlingarna på Wiston anlades först när Harry Gorings fru Pip anlände till gården. På 16 hektar odlas Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier med sydligt läge på kalkrika sluttningar i South Downs. 2017 fick Wiston Estate Cuvée Platinum pris av Decanter. Strax därefter vann samma vin kategorin ”bästa engelska mousserande vin 2017” i den välrenommerade tävlingen Wine & Spirit competition. Wiston brukar ha ett par viner som går att beställa via Systembolaget.
Bild: Wiston Estate.
Utmanaren Gusbourne
Gusbourne Estate grundades redan 1410. Gården togs över av Andrew Weeber 2004. Samma år planterades de första vinrankorna med målet att skapa fantastiska engelska mousserande viner. Gusbourne har idag 60 hektar mark i Kent och 30 hektar i Sussex planterade med de tre klassiska Champagnedruvorna. De kombinerar tradition med modern teknologi. 2010 lanserades den första årgången från 2006. Gusbourne är en av Englands mest framstående producenter och har fått många utmärkelser.
Bild: Gusbourne.
Naturvin på Tillingham
Tillingham härstammar från 1200-talet. Den nyrenoverade gården ligger på 28 hektar mark med böljande vinkullar och skogsmarker i East Sussex nära Kent. Naturvinsmakaren Ben Walgate arbetar hållbart med biodynamisk odling för en bredare ekologisk mångfald. De utgår ifrån vetenskap och teknisk kunskap samtidigt som de förespråkar gamla traditioner och bästa praxis från årtusenden av jordbruk och vinframställning. I sortimentet finns både stilla viner och Pet Nat. Tillingham kan beställas som privatimport fia Systembolaget och serveras på flera restauranger i Sverige.
Bild: Tillingham Estate.
Pionjären Bolney
Familjeägda Bolney tillhör pionjärerna av engelskt kvalitetsvin. Gården ligger i South Downs och etablerades 1972 med en liten plantering av Müller-Thurgau. Idag är Bolney en av Englands största vingårdar med fem olika vinodlingar och produktionskapacitet för 500 000 flaskor. De producerar både stilla vin och mousserande vin. Fokus ligger på druvorna Pinot Noir, Rondo, Dornfelder, Chardonnay, Bacchus och Pinot Gris.
Bild: Bolney Estate.
Topproducenten Nyetimber
Nyetimber är en av Englands första och största bubbelproducenter. Som nämnts tidigare uppmärksammades de som topproducent när de började vinna över Champagne i internationella blindprovningar. Nyetimber var först i England med att enbart odla de klassiska Champagnedruvorna. De äger 170 hektar mark i West Sussex och Hampshire och använder till skillnad från många andra enbart druvor från sina egna vingårdar. Nyetimber är inte öppet för allmänheten förutom ett par dagar om året. Vi kommer att serveras Nyetimber till en fantastisk vy över Brighton i British Airways i360 Skybar.
First Class Travel är en fristående researrangör som inte har några bindningar till importverksamhet av engelskt vin. Vingårdsbesöken är noggrant utvalda för att visa både storskaliga och mindre vinfirmor samt naturvin och biodynamisk odling. Preliminärt program. Vi ser fram emot att visa er det engelska bubblets potential på plats i det pittoreska södra England.