Rundresa Baltikum
Upptäck Estland, Lettland och Litauen på en rundresa i Baltikum. Välj vårt upplägg eller låt oss skräddarsy gruppresan efter era önskemål.
Upptäck Estland, Lettland och Litauen på en rundresa i Baltikum. Välj vårt upplägg eller låt oss skräddarsy gruppresan efter era önskemål.
Välkomna med och upplev ländernas gemensamma (och till stor del tragiska) historia och kom underfund med olikheterna och respektive lands särdrag och nationella stolthet.
Baltikum är på sätt och vis ett missvisande begrepp! Det ligger nära till hands att betrakta våra baltiska grannländer som en enhet, men inget kunde vara mer felaktigt! Det råder stora skillnader mellan dessa tre distinkt olika länder. Visst har de mycket gemensamt, t.ex. blev alla tre länderna medlemmar i såväl EU som Nato år 2004. Och visst led de av rysk ockupation från 1700-talet och uppstod som självständiga stater 1918. Andra världskriget gjorde dock slut på den baltiska friheten och den påföljande sovjetiska ockupationen varande till 1991. Även om flera ledande svenska politiker så sent som 1989 vägrade gå med på att baltländerna var ockuperade…
1991 ställdes de tre länderna inför en omstart och även om vägen inledningsvis var skumpig ser vi nu tre högintressanta och dynamiska grannländer som ser framtiden an med stor optimism! Här finns människor som överlevt både Hitler och Stalin och som idag är EU-medborgare!
I Estland och Lettland använder man numera euro, men Litauen har sin egen valuta som heter litas.
Vid ankomst ställer vi fram klockan en timme, när vi trampar lettisk mark.
Riga, strategiskt belägen vid floden Daugava, tillhörde en gång de största och mäktigaste Hansastäderna. Staden grundades av tyskar på 1200-talet. Under svensktiden var det Sveriges största stad och idag räknar Riga nära en miljon invånare. Efter incheckning på vårt centralt belägna hotell gör vi på eftermiddagen en rundtur till fots i gamla stan. Vi strosar i smala, krokiga gator med trappgavelhus och ser såväl domkyrkan som slottet och "svenskporten". Trots sin blodiga historia har Riga lyckats bevara mycket av sin gamla bebyggelse. Här finns människor som överlevt både Hitler och Stalin och som idag är EU-medborgare! Vi avslutar promenaden vid en av Rigas trevliga restauranger där vi bänkar oss för resans välkomstmiddag.
Eftersom vi återvänder till Riga i slutet av resan sparar vi återstående sevärdheter till dess och beger oss efter frukost norrut längs Rigabukten.
På vägen ser vi sevärdheterna utanför själva stadskärnan, bland annat de eleganta stadsdelar som vid förra sekelskiftet byggdes i jugendstil. Insprängda här och var ligger sovjettidens monumentalkolosser från 1950-talet, vars estetiska värden däremot må anses diskutabla. Ett stycke norrut passerar vi gränsen till Estland och kommer till Pärnu, den gamla anrika badorten där Karl XII landsteg med den svenska armén i oktober år 1700. Sachsen och Ryssland hade attackerat de svenska östersjöprovinserna och början till nedgången för det svenska stormaktsväldet hade inletts. Estland tillhörde Sverige från 1561 men blev efter det stora nordiska kriget en del av Ryssland. På 1930-talet var Pärnu en eftertraktad destination för svenskar och har nu återtagit sin forna roll som ett av Baltikums badparadis. Vi gör en promenad i gamla stan och har tid för lunch och shopping på egen hand innan vi fortsätter mot huvudstaden Tallinn. Vid ankomsten gör vi en bussrundtur genom det moderna Tallinn.
Bild: Tallinn.
Vi tillbringar dagen i den förtjusande estniska huvudstaden och ägnar förmiddagen åt en rundtur med buss men mestadels till fots. Vi går av bussen på Domberget och promenerar sedan genom den historiska stadskärnan där vi gör en rad intressanta nedslag. Lunch och eftermiddagen är på egen hand och på kvällen samlas för en angenäm middag på en av stadens härliga restauranger.
Efter frukost tar vi åter plats i bussen och färdas söderut genom gamla svensktrakter. Dagens första mål är universitetsstaden Tartu, Estlands andra stad, dit vi kommer efter cirka tre timmar. Här beundrar vi Rådhustorget, vilken omges av vackra byggnader i klassicistisk stil. T.ex. det berömda ”Lutande Huset”. Vi gör en promenad till universitetsbyggnaderna och erinras om svensktiden då staden hette Dorpat och dess universitet, som grundades av Gustav II Adolf år 1632, var svenskt lärosäte. Efter gemensam lunch på lokal restaurang i Tartu tar vi åter plats i vår buss för en c:a fyra timmars resa (inkl. paus) genom naturfagra trakter i gamla Livland till Sigulda i Lettland. Historiskt bestod Baltikum av fyra områden: Estland, Livland, Kurland och Litauen. Dagens södra Estland och norra Lettland utgjorde Livland som mellan 1629 och 1721 var ett svenskt hertigdöme. Dagens mål, Cesis, är en av Lettlands vackraste städer och belägen i ett område som p.g.a. sin skönhet kallas ”Lettlands Schweiz”. Här avnjuter vi en god middag på hotellets restaurang.
Bild: Tartu.
Efter frukost checkar vi ut, lastar bussen och färdas vidare förbi Salaspils som under svensktiden hette Kirkholm. Här led den svenska armén ett av sina genom tiderna största nederlag den 27 september 1605 mot en numerärt underlägsen polsk ryttarhär. Vi lämnar det historiska Livland och kommer till Kurland, som tidigare var ett hertigdöme under polsk överhöghet. Lettland som stat bildades inte förrän vid den första självständigheten från Ryssland 1918.
Vi följer floden Daugava och dagens lunch äter vi i Jekabpils. Därmed har vi kommit till historiska hertigdömet Kurland, vilket omfattade dagens södra och västra Lettland. Dess glansdagar inföll under 1600-talet då man hade en av Europas största handelsflottor. Under några år kunde hertigdömet t.o.m. ståta med fjärran kolonier som Tobago i Karibien och Gambia i Västafrika!
Vi lämnar Lettland för Litauen, ett land med helt annan karaktär än de övriga. Atmosfären är mer centraleuropeisk och landet starkt präglat av katolicismen, till skillnad från Lettland och Estland som är protestantiska. Motorvägen tar oss till den betagande huvudstaden Vilnius och vi installerar oss. Ankomsten till Vilnius beräknas till c:a kl. 19.00 och efter incheckning promenerar vi till en närbelägen trevlig restaurang för en god middag.
Under förmiddagen gör vi en rundtur i Vilnius och från bussen ser vi det berömda TV-tornet, där sovjetväldet anses ha fått sin nådastöt. Sovjetunionen svarade med våld när Litauen utropade sin självständighet. TV-tornet i Vilnius stormades av sovjetiska trupper på morgonen den 13 januari 1991 varvid fjorton obeväpnade demonstranter sköts ihjäl. Efter massakern benämnde västpressen den annars så populäre Gorbatjov för "Mördaren i Kreml". Under sovjettiden kunde man som turist besöka vissa delar av Estland och Lettland medan Litauen var helt stängt. Litauerna var liksom polackerna kända för att vara notoriskt ”bråkiga” och var ju också först med att på allvar utmana sovjetmakten i mars 1990. Bussen släpper av oss vid KGB-muséet med sin intressanta men fasansfulla dokumentation över sovjetmaktens övergrepp. Efter gemensam lunch fortsätter vi till fots genom Vilnius historiska centrum. Under sovjettiden lämnades Vilnius gamla kvarter åt förfall, men efter självständigheten har en beundransvärd upprustning skett vilket gör det till en fröjd att vandra runt i de bedårande kvarteren. Resten av eftermiddagen och kvällen på egen hand. Det finns gott om härliga, prisvärda restauranger.
Bild: Vilnius.
Efter frukost åker vi till Litauens gamla huvudstad, Trakai, som ligger 30 km västerut. Efter att ha sett dagens huvudstad bekantar vi oss med den gamla och botaniserar i den litauiska historien. Efter sitt enande på 1200-talet antog Litauen som sista europeiska land kristendomen. På 1300-talet ingicks en union med Polen som kom att bestå i 400 år och som utvecklades till en europeisk stormakt. Ryssland, Preussen och Österrike styckade upp det polsk-litauiska riket under det som kallas "Polens tre delningar" i slutet av 1700-talet. Litauen tillhörde därefter Ryssland fram till självständigheten 1918. Trakais välbevarade 1400-talsborg ligger naturskönt i en sjö och nås via en träbrygga.
Därefter vidare mot Kaunas, som var Litauens huvudstad under mellankrigstiden. Efter första världskrigets slut uppstod stridigheter om Vilnius-området mellan de nyuppståndna länderna Polen och Litauen. Detta fick till följd att Vilnius låg i Polen fram till Molotov-Ribbentrop-paktens delning av landet, då sovjetmakten återförde staden till Litauen. Vi gör stopp i Kaunas gamla stadsdel och det blir tillfälle till lunch. Under eftermiddagen far vi vidare norrut och kommer efter ett par timmar till den säregna Korskullen strax norr om staden Siauliai. Traditionen att resa kors här går troligen tillbaka till 1300-talet när Litauen kristnades, men sovjetmakten ansåg kristendomen vara ett hot mot dess maktmonopol och korsen raserades. Snart stod emellertid nya kors på plats vilka i sin tur revs för att ersättas av nya. Så höll det på. Korskullen blev så småningom en symbol för litauernas frihetslängtan och idag finns en kompakt skog av tiotusentals kors som erinrar om folkets lidande, hopp och tro - ett vittnesmål om krig, ockupation och förtryck. Så återvänder vi till Lettland och tidig kväll anländer vi till Rigan där väntar en smaklig avskedsmiddag på en av restaurangerna i Rigas gamla stad.
Under förmiddagen ledig tid för egna upptäckter i denna lättillgängliga stad då man kan besöka saluhallarna och något av innerstadens kaféer. Efter lunch på egen hand samlas vi och Efter utcheckning från hotellet åker vi till Jurmala, en badort vid Östersjökusten. Här beundrar vi de fina sandstränderna och de eleganta trähusen från förra sekelskiftet innan vi drar till flygplatsen och hemvändande flyg till Kastrup.
Bild: Riga.
Dag 1: Kastrup - Riga
Dag 2: Riga – Pärnu – Tallinn
Dag 3: Tallinn
Dag 4: Tallinn – Tartu – Cesis
Dag 5: Cesis – Jekabpils – Vilnius
Dag 6: Vilnius
Dag 7: Vilnius – Kaunas – Korskullen – Riga
Dag 8: Riga – Kastrup
Se fler av våra gruppresor. Välj ett av våra handplockade resmål eller skräddarsy er egen drömresa!