Exklusiv vin och matresa till Languedoc
Languedoc-Roussillon är en fantastisk region att åka omkring i. Landskapet är magnifikt och spektakulärt.
Det är på sina håll mycket ödsligt, det är vilt och kargt och med väldoftande vilda kryddörter som rosmarin, timjan och lagerbuskar ständigt närvarande. Buskvegetationen kallas La Garrigue och den bidrar mycket till den aromatiska och smakrika stilen på vinerna.
Här finns fina gamla byar, ruiner av 1000 år gamla försvarsslott (från de s.k. katarerna) som balanserar på branta bergstoppar, olivträd och oändliga rader av vinrankor. Detta är världens största vindistrikt och det märks!
Vi träffas i Montpellier där vår transport hämtar upp oss på flygplatsen för att ta oss till kuststaden Marseillan och våra boenden på B & B Rue Galilée och Le Petit Hôtel. Reservation för att detaljer i programmet kan ändras pga yttre omständigheter.
Dag 1: Ankomst till Montpellier
Transport till Marseillan Ville. Inkvartering på Chambres d’Hôtes Rue Galilée och Le Petit Hôtel. De ligger centralt och med gångavstånd till allt i staden. På eftermiddagen kl.17.00 gör vi ett besök hos den världsledande vermouthtillverkaren Noilly Prat. Välkomstmiddag serveras på Chambres d’Hôtes et Tables Rue Galilée kl. 20.00.
Dag 2: Côtes du Roussillon Village
Avfärd från Marseillan med buss kl. 07.30.
Dagen ska vi ägna åt Côtes du Roussillon Village och några av områdets ”Cru-byar”. Vi börjar i Maury för att köra vidare mot Latour de France. Här får vi bekanta oss med några av Roussillons bästa producenter. Lunchen går i katalansk stil på La Fabrique i Latour de France. På eftermiddagen gör vi besök i Tautavel. Förhoppningsvis ska denna dag ge oss en inblick i den variation som är signifikant för viner från Roussillon. Vi bör vara tillbaka på hotellet omkring kl. 17.45. Kvällen är fri för egna strövtåg.
Dag 3: Terrasses du Larzac och Faugères
Avfärd Marseillan med buss kl. 08.15.
Idag besöker vi två områden i Languedoc där vi hittar några av Languedocs mest eftertraktade producenter. Det är Terrasses du Larzac och Faugères. Vi startar med besök hos två fantastiska vinmakare i orten Jonquières. De är olika men båda väldigt spännande. Lunchen intar vi i Faugères på Abbaye Sylva Plana. Vårt nästa besök ligger på gångavstånd och här tillverkas även lokal gin. En bit längre in i området hittar vi en mycket intressant vinmakare som arbetar i en helt annan stil. Efter en dag med mycket vin och upplevelser bär det av tillbaka till Marseillan omkring kl. 17.00. Kvällen är fri för egna strövtåg. Passa på och besök Marseillans restauranger och trevliga barer.
Dag 4: Havet och vinet
Frukost från kl 08.00. Avfärd med buss kl. 08.30
Idag ägnar vi oss åt vinet och havet i kombination. Vi börjar med att lära känna Languedocs egen skaldjursdruva Piquepoul Blanc. Oliver och olivolja är grundpelaren i maten från regionen, så vi gör ett besök hos en lokal olivoljeproducent. Därefter blir det besök på en ostronfarm med lunch. Under eftermiddagen besöker vi ett slott som har ett par förgreningar till Skandinavien. En sista gemensam middag på en av Marseillans restauranger kl. 20.00.
Dag 5: Hemresa
Dags för hemresa. Efter frukost är det utcheckning från hotellen och transport till flygplatsen i Montpellier.
Bussen lämnar oftast Marseillan senast kl 12.00.