Whiskeyresa till Irland – med Dublin och Belfast. 22-30/8 2017

Missa inte chansen att följa med på en fullmatad och intressant resa till nordöstra Irland. Upplev charmiga irländska städer, njut av den gröna öns dramatiska landskap och framförallt provsmaka Irländsk whiskey.

Under decennier har de irländska whiskey-producenterna fört en tynande tillvaro i skuggan av sina skotska konkurrenter. Men nu är den irländska whiskeyn tillbaka med allt fler nystartade destillerier, vilket idag gör Irland till ett ytterst intressant whiskeyland. Under den här unika resan kommer vi att besöka ett antal destillerier och prova whiskey vid flera tillfällen. Vi kommer att lära känna både nya och traditionella whiskeysorter.

Vår resa börjar i den irländska huvudstaden Dublin med sina gästvänliga pubar och sitt glada musikliv. Här blir det bland annat besök med whiskeyprovning på Dublins whiskeymuseum och nygamla Teeling´s Distillery. Sen fortsätter vi till den trendiga nordirländska huvudstaden Belfast med sin konflikttyngda historia. Där ingår både stadsrundtur och en speciell ”whiskey”-promenad med provsmakningar på stans bästa whiskeybarer.

Under en heldagstur beger vi oss iväg till Bushmills destilleri uppe i norr. Längs den natursköna karga kusten, hittar vi den imponerande Giants’s Causeway, ”Jättens gångbro”, som består av märkliga vulkaniska stenformationer som enligt legenden ska ha skapats i samband med ett bråk mellan två jättar.

Från Nordirland fortsätter vi färden till centrala Irland för övernattning i Tullamore. På vägen stannar vi till i Kilbeggan och gör ett besök på det gamla destilleriet. Självklart missar vi inte heller konkurrenten Tullamore D.E.W. Båda två har nyligen återupptagit produktionen på sina respektive ursprungsorter efter en mångårig törnrosasömn.

Resan avslutas i Dublin och sista kvällen blir det avskedsmiddag med irländsk dans och folkmusik på välkända och anrika Abbey Tavern i Howth strax utanför Dublin.

Program

Dag 1 – Ankomst till Dublin

Ankomst till Dublin Airport vid lunchtid. På flyg-platsen ansluter vår svensktalande guide och med buss åker vi den korta biten in till Dublins centrum där det blir tid för en sen lunch på egen hand och sedan lite sightseeing innan vi checkar in på centralt belägna Best Western Academy Plaza Hotel. Gemensam middag på hotellet på kvällen.

Dag 2 – Dublin

Efter en stärkande frukost beger vi oss ut på en stadsrundtur i Dublin med fokus på whiskey. Under förmiddagen besöker vi Dublins whiskeymuseum där vi får en inblick i den irländska whiskeyhistorien och avslutningsvis får vi provsmaka 4 olika sorters whiskey. Enligt irländarna var det irländska munkar som var först i Europa med att tillverka uisce beatha – ”livets vatten” på gaeliska – vilket sedermera
förvanskades till ”whiskey” av engelsmännen. I början av 1900-talet var irländarna världsledande när det gällde whiskey. Men på
grund av spritförbudet i USA, frihetskrigen mot England och därefter andra världskriget, så sjönk irländarnas andel av den globala whiskymarknaden från 60% till nästan noll. För att överleva slöt sig de få kvarvarande whiskeydestillerierna sig samman och koncentrerade tillverkningen till Middleton i södra Irland. Det ledde till att den irländska produktionen blev väldigt strömlinjeformad, med ointressant och slätstruken whiskey som resultat. Men nu är den irländska whiskeyn tillbaka med flera spännande varianter.

Dagens lunch intar vi i en före detta kyrka. Numera är omgjord till restaurang och nattklubb, men fortfarande finns både kyrkorgeln och altaret kvar! Det var för övrigt i denna kyrka som Arthur Guinness gifte sig 1761, två år efter att han hade grundat sitt berömda bryggeri vid St. James Gate i Dublin. Under eftermiddagen fortsätter vi med ytterligare sightseeing och ett besök på Teelings destilleri. Vi kliver rakt in i produktionen, får en guidad rundvisning och det hela avslutas med provsmakning av Teelings tre standardsorter: Small Batch, Single Grain och Single Malt. Företagets whiskeyhistoria går tillbaka till 1700-talet när Walter Teeling grundade ett destilleri i Dublin. Men lönsamhetsproblem gjorde att han nödgades gå samman med andra producenter och så småningom tvingades hans destilleri att stänga för gott. Ett öde som Teeling delade med de flesta whiskeytillverkare på Irland. I Dublin slog det sista destilleriet igen sina portar 1976. Fast trettioåtta år senare var familjen Teeling tillbaka med produktion i huvudstaden. År 2014, bestämde sig nämligen bröderna Jack och Stephen Teeling för att börja göra whiskey i eget namn och de har byggt ett splitternytt destilleri på nästan exakt samma plats som Walter Teeling en gång i tiden hade sin tillverkning.

Kvällen står till eget förfogande och kanske lockar det berömda Temple Bar med sina många musikpubar. Eller varför inte göra ett besök på Dublins absolut äldsta pub, the Brazen Head, som påstås ha funnits redan på vikingatiden.

Dag 3 – från Dublin till Belfast (ca 17 mil)

Från Dublin kör vi norrut till Belfast och vi anländer vid lunchtid. Överallt i den nordirländska huvudstaden hittar man monument som påminner om den blodiga konflikten mellan protestanter och katoliker som stan är mest känd för. Men bortser man från minnesmärkena,
så är det svårt att idag föreställa sig att Belfast tidigare var en krigsskådeplats och en av världens farligaste städer. Det första fredsavtalet skrevs under 1998, och sedan dess har stan utvecklats till att bli ett fredligt turistmål som lockar med ett flertal vackra viktorianska byggnader, rikt kulturliv, shopping, livligt och trendigt kvällsliv, intressanta museer och en mängd gästvänliga pubar.

Dagens lunch ingår, och vi äter den på klassiska McHugh’s bar, som är inrymd i Belfasts äldsta hus från 1710. Efter maten gör vi en stadsrundtur och passerar bland annat Queens University, det tjusiga operahuset och det tidigare varvsområdet där atlantångaren Titanic byggdes. Naturligtvis kör vi också längs med den ökända Shankill Road med sina slagord målade på husväggarna. Vid gatan bodde de mest hårdföra protestanterna, och närheten till katolska områden gjorde att våldsamma sammandrabbningar var vanliga i området när konflikten på Nordirland pågick som värst. Under sena eftermiddagen checkar vi in på centralt belägna Ten Square Hotel, som ligger mitt
emot Belfast Town Hall, bara tio minuters promenadväg ifrån shopping-entusiasternas mecka runt Victoria Square. Kvällen till eget förfogande.

Dag 4 – Belfast

Idag kan den sedvanliga, stadiga, irländska frukosten verkligen behövas. För vi börjar dagen med en whiskey-promenad tillsammans
med en lokal irländsk ”whiskey-ambassadör”, som kommer att berätta om Belfasts whiskeyhistoria – kryddat med anekdoter – och låta oss provsmaka åtta olika sorters whiskey under förmiddagen. Fram till slutet av 1920-talet producerades det massor av whiskey i Belfast, som mest i storleksordningen 25 miljoner liter per år. Sen tog det stopp, och produktionen upphörde helt. Men för ett par år sedan byggdes en del av det ökända fängelset på Crumlin Road om till destilleri och för första gången på över 75 år, så produceras det nu två nya whiskeysorter i Belfast: Titanic och Danny Boy. Under eftermiddagen finns det möjlighet att på egen hand till exempel besöka det relativt nyöppnade Titanic-museet. Även kvällen står till eget förfogande.

Dag 5 – heldagsutflykt till Bushmills och världsarvet Giant´s Causeway (ca 27 mil)

Idag beger vi oss norrut, upp mot Atlantens storslagna kust. Vi börjar med att besöka anrika Old Bushmills Distillery som licensierades för whiskeytillverkning redan 1608, och som var ett av de få destillerier som överlevde den irländska whiskeykrisen på 1900-talet. Fortfarande ligger Bushmills Distillery kvar på samma plats och idag består basproduktionen av åtta olika whiskeysorter. Det blir rundvandring och ett smakprov innan det är dags för lunch på destilleriet. Eftermiddagen ägnar vi åt världsarvet Giant´s Causeway, en naturupplevelse
som sätter fart på fantasin. Enligt en av legenderna, så ska stenformationerna ha skapats av Fionn MacCumhaill. Han påstås ha legat i fejd med en skotsk jätte, Benandonner, på andra sidan sundet, och för att kunna ta sig över och läxa upp sin antagonist, så byggde Fionn en gångväg över vattnet som man kan se resterna av idag. Fast i verkligheten är det nog snarare så att dessa femkantiga basaltpelare kom till i samband med ett underjordiskt vulkanutbrott för ca 60 miljoner år sedan. Giant´s Causeway är hur som helst ett fascinerande och vackert naturfenomen, och klippformationerna är även en populär häckningsplats för flertalet sjöfåglar. Stora kolonier av bland annat stormfåglar, havssulor, klippduvor, lommar och skarvar finns längs kusten.

Dag 6 – från Belfast via Kilbeggan till Tullamore (ca 25 mil)

Efter frukost lämnar vi Belfast och beger oss söderut igen. Vi äter gemensam lunch på det gamla destilleriet i Kilbeggan, och efteråt blir det en guidad rundvisning som avslutas med provning av fyra olika whiskeysorter, bl a Irlands ända rökiga whiskey, Connemara. Irländarna låter normalt inte torvröken komma i kontakt med malten vid torkningen, vilket gör att att den irländska whiskeyn mestadels inte är rökig i smaken, till skillnad från den skotska.

Whiskeyproduktionen i Kilbeggan påbörjades redan 1757 och pågick fram till 1950-talet när de dåvarande ägarna, familjen Locke, la ner produktionen. Anläggningen stod och förföll fram till slutet av 80-talet. Då köpte Cooley Distillery både de övergivna destilleribyggnaderna samt rättigheterna till varumärket Kilbeggan. En blended whiskey började säljas under namnet Kilbeggan och man beslöt att renovera det gamla destilleriet och öppna det som museum för allmänheten. Till en början producerades all Kilbeggan-whiskey på Cooleys destilleri på halvön Cooley, 10 mil norr om Dublin. Men 2007 återupptogs produktionen i Kilbeggan.

Cooley Distillery grundades för övrigt 1987 av familjen Teeling, vars nybyggda dublin-destilleri besöks dag två på den här resan. Vi avslutar dagen med att åka den korta biten från Kilbeggan till den lilla orten Tullamore, som har ca 11 000 inv, och som ibland kallas för ”The Paris of the Midlands”. Jämförelsen med Paris haltar en hel del, men Tullamore ligger i ett vackert område mellan den lilla floden Tullamore River och den över 200 år gamla Grand Canal, som förbinder Shannon i väster med Dublin i öster. I Tullamore bor vi på flotta och centralt belägna Tullamore Court Hotel. Middag på egen hand.

Dag 7 – Tullamore

Återigen är en stadig frukost att rekommendera, för sen är det dags att promenera bort till Tullamore D.E.W. för en
”Whiskey Wise Masterclass”, dvs en genomgång av produktionen och provsmakning av husets sex bästa
whiskeysorter. Vi avslutar dagens program med lunch på destilleriet, medan resten av dagen och kvällen avnjutes på
egen hand. I utkanten av Tullamore ligger det nygotiska 1800-talsslottet Charleville som anses vara en av världens mest hemsökta byggnader. Bland annat ska en 8-årig flicka ha setts spöka i slottet vid ett flertal tillfällen sedan hon tragiskt omkom efter ett fall i slottets huvudtrappa år 1868. Varför inte promenera bort till slottet under eftermiddagen och se om man kan få syn på några av spökena…

Dag 8 – från Tullamore till Dublin (ca 11 mil)

Från Tullamore åker vi tillbaka till den irländska huvudstaden och under förmiddagen gör vi en sista
whiskeyprovning på Jamesons före detta destilleri på Bow Street, som numera är museum. För
sedan slutet av 1970-talet, så sker all Jameson-produktion i Middleton i södra Irland.
Eftermiddagen står också till eget förfogande, med möjlighet att t ex besöka Trinity College och titta
på den världsberömda boken, Book of Kells, som skrevs runt år 800 av munkar i Columbaklostret
norr om Dublin. Är vädret fint, så lockar kanske en båttur på floden Liffey. För den musikintresserade
finns Dublins Rockmuseum i Temple Bar och Phil Lynott-statyn utanför Bruxelles Bar
där massor av berömda musiker och rockband har tagit sig en drink: Phil Lynott, Paul Weller,
Ronnie Wood, James Belushi, Oasis, Iron Maiden m fl.
På kvällen åker vi ut till Howth för en festlig avslutnings-middag på anrika Abbey Tavern med
musik och dansuppvisning. Vi serveras en trerätters måltid och får bl a uppleva den klassiska
irländska steppdansen, som tack vare showgruppen Riverdance har blivit känd över hela världen.

Dag 9 – Hemresa

På morgonen hämtar bussen för transfer till Dublin Airport och flyget hem.

Resfakta – Whiskeyresa till Irland

Datum: 22-30 aug 2017

Pris: 18 700 kr

Enkelrumstillägg: 3600 kr

I RESANS PRIS INGÅR ALLT DETTA:

 • Flyg med SAS från Stockholm den 22 aug, kl 09.50 med ankomst till Dublin kl 11.35 (SK535)
 • Flyg med SAS från Dublin den 30 aug, kl 12.00 med ankomst till Stockholm kl 15.40 (SK536)

alternativt

 • Flyg med SAS  från Köpenhamn den 22 aug, kl 10.30 med ankomst till Dublin kl 11.45 (SK537)
 • Flyg med SAS  från Dublin den 30 aug, kl 12.30 med ankomst till Köpenhamn kl 15.40 (SK538)

 

 • Luncher, middagar, destilleribesök och whiskeyprovningar
 • middag på Acadamy Plaza Hotel
 • Irish Whiskey Museum, Premium Tour, 3 st whiskeysorter
 • lunch på The Church Restaurant, Dublin
 • Teeling Distillery, Trinity Tasting, 3 st whiskeysorter
 • lunch på McHigh´s Bar, Belfast
 • whiskey-promenad i Belfast, provsmakning av 8 st whiskeysorter
 • Bushmills Distillery, lunch, rundtur och provsmakning av en whiskey
 • Kilbeggan Distillery, lunch och Gold Medal Tour, provsmakning av 4 st whiskeysorter
 • Tullamore Distillery, lunch och Whiskey Wise Masterclass, provsmakning av 6 st whiskeysorter
 • Old Jameson Distillery, Dublin (museum), guidad rundvandring som avslutas med en jämförande provsmakning av en irländsk, en skotsk och en amerikansk whiskey
 • avslutningsmiddag på Abbey Tavern med dansuppvisning och musik.

ÖVRIGT

 • alla busstransporter och inträden enligt programmet
 • svensk guide under hela resan
 • antal deltagare 25-30 personer

HOTELLÖVERNATTNINGAR

Best Western Acadamy Plaza Hotel ***, 10-14 Findlater Place, Dublin. 2 nätter inkl irländsk frukost. Centralt beläget hotell, vid norra delen av O´Connell Street, ca 10 min promenad från Temple Bar. http://www.academyplazahotel.ie/

Ten Square Hotel ****, 10 Donegall Square, Belfast. 3 nätter inkl irländsk frukost. Mycket centralt beläget och flott hotell, som öppnade till milleniumskiftet år 2000. http://www.tensquare.co.uk/

Tullamore Court Hotel ****, O’Moore St, Tullamore. 2 nätter inkl irländsk frukost. Modernt och centralt beläget hotel med relativt stora rum. Gym och pool. www.tullamorecourthotel.ie

Ashling Hotel ****, Parkgate Street, Dublin. 1 natt inkl irländsk frukost. Bra hotell, beläget vid floden Liffey i västra delen av centrala Dublin, nära Guiness. http://www.ashlinghotel.ie/

BOKNING

För mer information och bokning är du välkommen att ringa oss på telefon 040-45 29 90. Resan kan också bokas via formuläret på vår webbplats, firstclasstravel.se/resebokning. (se länk nedan)

BETALNING OCH GENOMFÖRANDE

Anmälningsavgiften, 2000 kr, betalas inom fyra veckor från det att bokningsbekräftelse erhållits. Slutbetalning skall ske senast åtta veckor före avresa. Vi förbehåller oss rätten att justera resans pris i händelse av kraftigt ändrade valutakurser, skatteökningar eller andra avgifter som ligger utanför vår kontroll. Vid lågt deltagarantal förbehåller vi oss rätten att ställa in resan.

RESEFÖRSÄKRING OCH AVBESTÄLLNINGSSKYDD

Kontrollera att tillräckligt reseskydd ingår i din hemförsäkring. Vid behov kan en extra reseförsäkring tecknas genom First Class Travel i samarbete med Gouda Reseförsäkring. Om så önskas kan även en särskild avbeställningsförsäkring tecknas genom Gouda.

ALLMÄN INFORMATION

First Class Travel är medlem i SRF, Sveriges resebyråförening och tillämpar deras villkor för paketresor.

First Class Travel har som extra trygghet för dig som resenär genom SRF tecknat en utvidgad ansvarsförsäkring som täcker eventuella fel och brister i samband med paketresor. Vid eventuella tvistemål ska svensk rätt gälla och talan ska väckas i svensk domstol eller genom skiljedom i Sverige.