FÖLJ MED OSS TILL CHAMPAGNE!

Upplev Frankrikes nobla champagnedistrikt

Välkommen till en vandring mellan de charmiga byarna och vingårdarna • 9-13 maj 2018

Vandra bland böljande vinodlingar, besök pittoreska små vingårdar, drick elegant champagne och ät god mat på charmiga restauranger. Den 9-13 maj 2018 erbjuder First Class Travel en exklusiv och innehållsrik resa till Épernay i hjärtat av champagne. Vi flyger ner, tillbringar ett par dagar i Épernay med vandringar mellan småbyarna i trakten, och tar sedan bussen hem – med gott om plats för allas champagnefynd i bagageutrymmet. Resan är begränsad till max 28 deltagare.

Champagne – inte bara ädel dryck, utan även ett vackert landskap

PROGRAM

Onsdag 9 maj

Ungefär en halv dags färd – mer avlägset än så är inte Champagne. Med förmiddagsflyget till Paris och sedan två timmars bussresa, så når vi Épernay under sen eftermiddag för incheckning på centralt belägna Kyriad hotel. På kvällen blir det trerättersmiddag på den chica restaurangen La Grillade Gourmande. Med sin berömda L´Avenue de Champagne, är Épernay varje champagne-entusiasts drömstad. Längs avenyn ligger berömda producenter som till exempel Moët & Chandon, grundat i mitten av 1700-talet av Claude Moët.

En svärson, Pierre Gabriel Chandon, blev 1833 delägare och företagsnamnet ändrades till Moët & Chandon. Företaget visade sig vara framgångsrikt och blev snabbt fransk hovleverantör. I modern tid, från 1966-1999, har Moët & Chandon för övrigt varit officiell champagne-leverantör till Formel 1-cirkusen.

Längs champagne-avenyn ligger även konkurrenten Veuve Clicquot, ”Änkan Clicquot”, mer känd som ”Gula Änkan” på grund av de gula etiketterna på flaskorna. Grundaren François Clicquot dog hastigt i febersjukdom och lämnade sin 27-åriga fru att ensam driva företaget vidare, vilket hon gjorde med den äran. Till hennes minne delas det sedan 1972 ut ett årligt pris till framgångsrika affärskvinnor i världen.

Torsdag 10 maj

Med buss åker vi på morgonen till den mytomspunna orten Hautvilliers. I klosterkyrkan ligger den berömda benediktinermunken Dom Pérignon begravd. Enligt legenden skulle han ha varit först med att använda sig av champagnemetoden, det vill säga en andra jäsning i flaskan. Inte helt sant, men som varumärke hos Moët & Chandon har Dom Pérignon blivit världsberömd och bland annat James Bond hör till de som gärna dricker denna champagne. Fast årgång 1957, som Bond beställer in i filmen ”I hennes majestäts hemliga tjänst”, har aldrig funnits …

Från Hautvilliers promenerar vi till Champillon där det blir champagneprovning hos Andrieux Lefort, varefter vi vandrar vidare till Aÿ. Där hittar man en annan av James Bonds favoriter: Bollinger, som tyvärr inte tar emot besök. Men istället besöker vi det klassiska champagnehuset Deutz, vars produktion snarare signalerar elegans och finess, än kraft och koncentration.
Efter dagens ca 8 km långa vandring tar bussen oss sedan tillbaka till Epernay för gemensam middag på kvällen.

Fredag 11 maj

Denna dags vandring är totalt ca 6 km. Färden går på morgonen till spökskogen Faux de Verzy, en märklig samling förvridna träd av arten dvärgbok. Vi vandrar vidare till Verzenay där det blir besök på vinmuseet. Lunch intas i Mailly, där det också blir provning på Mailly Grand Cru-gården. Mitt ibland vinsluttningarna ligger en modern glasbyggnad, under vilken man hittar sju källarnivåer och en kilometerlång kalkgrotta för produktion och lagring av champagne. Under eftermiddagen åker vi tillbaka med bussen till Epernay. Innan kvällens middag hinner vi med ett besök på något av de stora champagnehusen, som Moët & Chandon eller Mercier. Båda med imponerande långa gångar i berggrunden under husen.

Ägarskapet är idag detsamma för båda firmorna. Men Mercier grundades ursprungligen av Eugène Mercier, som var en energisk man med okonventionella idéer.  För att få fart på försäljningen och utöka den, så marknadsförde Mercier sin champagne även hos medelklassen. Han tog till nya djärva reklamgrepp, som att tillverka en gigantisk ektunna, som kunde rymma 200 000 flaskor vin, och presenterade den på 1889 års världsutställning i Paris. Han lät även folk åka upp i en luftballong – som det stod Mercier på – och skåla i champagne. Det allra mest framgångsrika reklamgreppet var dock när Mercier utnyttjade Lumières nya uppfinning, filmen, och lät göra världens första reklamsnutt: ”Konsten att tillverka champagne – från druva till glas”. Över 3,7 miljoner människor lär ha köat för att få se filmen!

Lördag 12 maj

Dags att ta farväl av Epernay och Champagne. Med champagnelådorna lastade i bussen styr vi kosan norrut för övernattning i tyska Osnabrück. Dags att gå över från fransmännens champagne till tyskarnas öl. På kvällen besöker vi ett mikrobryggeri, där även middag serveras.

Söndag 13 maj

Under resans sista dag, stannar vi till i Heiligenhafen i norra Tyskland, för att äta gemensam lunch i en gammal medeltida saltlagerbyggnad. Innan vi tar färjan över till Danmark, blir det också stopp för ytterligare inhandling av alkoholhaltiga drycker.

RESEFAKTA

VANDRINGSRESA I CHAMPAGNE

Pris: 17.800 kr

5 dagar, 9-13 maj 2017

Sista anmälningsdatum: 26 januari 2017

Allt detta ingår:

 • flyg från Köpenhamn till Paris
 • busstransfer från Paris till Epernay
 • tre nätter på centralt belägna Kyriad Hotel*** i Epernay
 • busstransfers under vandringsdagarna
 • buss från Epernay till Malmö
 • en övernattning på Steigenberger Hotel Remarque**** i Osnabrück
 • 5 luncher inkl dryck
 • 5 middagar inkl dryck
 • 3 champagneprovningar
 • inträden enligt propgram
 • svensk reseledning under hela resan
 • max antal deltagare 28 st

Klicka på knappen för att komma till bokningssidan!

”Champagne skall vara kall, torr och gratis”, myntade Winston Churchill

För att få kalla ett mousserande vin för Champagne så måste vissa kriterier vara uppfyllda. Druvorna ska ha odlats i något av champagnedistrikten, även produktionen måste ha skett där, och kolsyran i vinet ska ha bildats genom en andra jäsning i flaskan. Det första bubbelvinet såg dock inte dagens ljus i champagne-distriktet, utan det lär ha varit i klostret Saint Hilaire i Languedoc-Roussillon, vid Frankrikes medelhavskust som man år 1531 tappade vin på flaska innan första jäsningen var avslutad, och därmed medvetet skapade världens första kolsyrade vin. Det är alltså en myt att Dom Pérignon skulle vara champagnens uppfinnare. Hans främsta insats var valet av druvor och hur de olika druvpressningarna skulle blandas för bästa resultat. Det lär även vara Dom Pérignon som kom på idén att säkra korken med en grimma för att den skulle stanna på plats under lagring. Fast han använde ett vanligt snöre, stålgrimman dyker inte upp förrän på 1840-talet

”I segerns stund förtjänar man det – i nederlagets stund behöver man det”, ansåg Napoleon.

Trycket i en modern champagneflaska är högre än i ett bildäck och korken kan skjuta ut med en hastighet på upp till 80-90 km/t. Inte helt ofarligt. Träffas någon i ögat, så kan mycket allvarliga skador uppstå. På 1700-talet var det för övrigt lämpligt att bära heltäckande ansiktsskydd och hjälm på huvudet om man skulle gå ner i en champagne-källare. För på den tiden hade flaskorna en tendens att titt som tätt explodera. Mestadels klarade bara fyra av fem flaskor trycket, och ett ännu större svinn, 40-50% var inte ovanligt. Problemet var att dåtidens munblåsta flaskor inte var jämntjocka och tillräckligt motståndskraftiga. Först i börja av 1800-talet kom man tillrätta med problemet genom att flaskorna började fabrikstillverkas och därmed höll en jämnare kvalitet, som gjorde dem hållbarare. Innan dess innebar det stora svinnet och de dyrbara handgjorda flaskorna att champagnen var en ytterst exklusiv dryck, som endast de rejält rika hade råd med.

”Jag dricker bara champagne vid två tillfällen – om jag är kär, och när jag inte är det”, sa Coco Chanel.

Ett annat problem i champagnens barndom var att den andra jäsningen gav tråkiga jästrester i flaskan. En lösning på problemet var att efter hand hälla över vinet på nya flaskor, fast då uppstod ett nytt problem: vinets bubblighet minskade för varje gång man bytte flaska. Men år 1818 fick Antoine de Müller, hos Veuve Cliquot-Fourneaux Cieiden, idén att göra hål i 45 graders vinkel i ett bord och ställa flaskorna upp och ner, och ständigt vrida på dem. På så vis hamnade jästresterna, den så kallade ”depån”, i flaskhalsen och blev lättare att avskilja. Ungefär sjuttio år senare förfinades denna metod genom att flaskhalsen doppades ner i en kylvätska, så att sedimentet omslöts av en hinna med is och den frusna pluggen med jästresterna lättare kunde avlägsnas. Kylan dämpade också kolsyreutvecklingen så att mindre champagne gick till spillo när flaskan tillfälligt öppnas. Än idag används dessa båda metoder vid champagne-framställning.

VÅRENS VACKRASTE RESA!