EN FÄRGSTARK HÖSTRESA MED TÅG I JAPAN

9-20 oktober 2019

Många anser att hösten är den bästa tiden på året att resa till Japan. För i slutet av året bjuder träden på ett vackert färgskådespel när löven skiftar färg från grönt till gyllengult, orange och blodrött. Dessutom är temperaturen behaglig och antalet turister är färre än under vårens körsbärsblomning. På denna innehållsrika och något annorlunda resa till Japan kommer du att få inblick både i urgamla östasiatiska traditioner samtidigt som du får uppleva det ultramoderna och högteknologiska japanska samhället. Till stor del kommer vi under resan att färdas med japans berömda höghastighetståg Shinkansen, vars första linje invigdes redan till OS i Tokyo 1964.

PROGRAM

Resan börjar med två nätter i Kyoto, en stad full av kulturskatter. Där får du se det stämningsfulla och otroligt vackert guldskimrande Kinkaku-ji-templet, du får njuta av utsikten från det jättelika trätemplet Kiyomizu och du kommer att fascineras av Fushima-inari-helgedomens oändligt många orangefärgade torii-portar som leder upp på det heliga berget Inari. Bland Kyotos sevärdheter ingår även Samuraj-slottet Nijo-jo, berömt för sitt kvirrande ”näktergalsgolv”, som Japans förste shogun på 1600-talet lät installera för att ingen ljudlöst skulle kunna smyga runt i palatset. Kyoto är också känd för den japanska geisha-kulturen och en kväll samlas vi för en geisha-föreställning med middag, för att lära oss mer om dessa traditionsbundna kvinnliga underhållare.

Från Kyoto tar vi morgontåget till Hiroshima, staden som jämnades med marken den 6 augusti 1945, när den första atombomben föll, men som numera är fullständigt återuppbyggd. En enda utbombad byggnad står fortfarande kvar, och i anslutning till den hittar man också Fredsminnesmuseet med all sin detaljerade dokumentation över den fruktansvärda bombningen. Hiroshima är dock inte bara krig och elände. Strax söder om stan ligger den lilla ön Miyajima med helgedomen Itsukushima, vars stora röda torii-port står en bit ut i vattnet. Historien berättar att ön en gång i tiden betraktades som så helig mark att vanliga människor var förbjudna att gå iland och besöka helgedomen. Folk fick nöja sig med att passera med båt igenom toriin utanför ön. Idag är restriktionerna borta, och vi besöker Miyajima-ön där vi får en lektion i kaligrafi (”konsten att skriva vackert”) i templets lugna och rogivande atmosfär.

”Japan – vackert och kontrastrikt”

Shinkansen tar oss vidare till Nagoya där vi bland annat besöker det imponerande järnvägsmuseet, med möjlighet att i simulator själv provköra Shinkansen. Dessutom titta vi in hos världens största biltillverkare, Toyota, både i fabriken och på det tillhörande museet. Självklart missar vi inte heller Nagoyas rekonstruerade 1600-talsslott som tillhörde en av japans mäktiga shogun-släkter under edoperioden.

Från Nagoya tar vi åter tåget. Den här gången till nationalparken Hakone, ett vulkaniskt aktivt område, fullt med varma källor. Det blir övernattning på ett traditionellt japanskt värdshus, en ryokan, där rogivande bad och god mat väntar. Med linbana färdas vi över rykande heta svavelkällor i Owakudani, ”Stora kokande dalen”, och om vädret tillåter, så ser vi i fjärran det heliga berget Fuji.

”Hakone, ett vulkaniskt aktivt område, fullt med varma källor.”

Resan avslutas med två nätter i Japans huvudstad Tokyo. Vi gör en stadsrundtur som inleds med att vi får uppleva en simulerad jordbävning (!) och dess följder på brandstationen i stadsdelen Ikebukuro. Självklart ingår även flera av Tokyos traditionella sevärdheter, som till exempel Asakusa-distriktet, som bland annat är känt för buddhisttemplet Sensoji och den pittoreska lilla gågatan Nakamise-dori där det säljs allehanda sötsaker och souvenirer i de små stånden.

Vi besöker också den berömda shinto-helgedomen, Meji Jingu, som ligger fridfullt inne i en jättelik landskapspark i centrala Tokyo, inte långt ifrån den exklusiva shoppinggatan Omotesando.

Första kvällen i Tokyo får vi uppleva en ”hysterisk” Robot-kabaré med taiko trummor, laserljus, robotfigurer och dansare i de mest underliga utstyrslar, medan vi kvällen därpå tar det lugnt och äter gemensam avskedsmiddag på en traditionell japansk restaurang.

Japan 9-20 Oktober 2019. Preliminärt program:

Dag 1: Avresa med flyg från Skandinavien

Dag 2: Ankomst till Osaka på morgonen, transfer med buss till Kyoto, eftermiddagen till eget förfogande, välkomstmiddag.

Dag 3: Stadsrundtur i Kyoto, heldag. Middag med geisha-uppträdande på kvällen.

Dag 4: Tåg Kyoto-Hiroshima, ca 2,5 timmar. Middag på kvällen

Dag 5: Hiroshima, stadsrundtur, efter gemensam lunch besök på den heliga ön Miyajima där vi får en kalligrafilektion.

Dag 6: Tåg Hiroshima-Nagoya, ca 2,5 timmar, besök på järnvägsmuseet i Nagoya. Gemensam middag på kvällen

Dag 7: Nagoya, rundvandring hos biltillverkaren Toyota, gemensam lunch.

Dag 8: Tåg Nagoya-Hakone, ca 3,5 timmar, övernattning på en ryokan med halvpension och möjlighet till onsen-bad under eftermiddagen.

Dag 9: Hakone, linbanetur i den aktivt vulkaniska Owakudani-dalen

Dag 10: Tåg Hakone-Tokyo, 1,5 timmar. Under eftermiddagen påbörjar vi stadsrundturen i Tokyo, på kvällen går vi och ser en robot-kabaré i nöjesdistriktet Shinjuku.

Dag 11: Tokyo, stadsrundtur, simulerad jordbävning på brandstationen Ikebukuro räddningscentrum. Gemensam avskedsmiddag.

Dag 12: Avresa med flyg från Tokyo vid lunchtid

Pris och resefakta

I resans pris ingår:

 • flyg i ekonomiklass, inkl flygskatter, med Lufthansa Köpenhamn-München-Osaka och åter Tokyo-Frankfurt-Köpenhamn
 • Japan Railpass, 7 dagar, enligt program (dag 4 till dag 10)
 • övriga transporter enligt program
 • 8 övernattningar med frukost på centralt belägna hotell och 2 övernattningar med halvpension på traditionellt japanskt ryokan-värdshus
 • 2 luncher och 8 middagar enligt program
 • Geisha/Maiko-uppträdande i Kyoto
 • te-ceremoni och kaligrafi-lektion i Miyajima
 • besök på järnvägsmuseet i Nagoya
 • besök med museum hos biltillverkaren Toyota
 • linebanetur över det rykande vulkanlandskapet i Owakudani-dalen vid Hakone
 • simulerad jordbävning etc på Ikebukuro Life Safety Learning Center i Tokyo
 • robot-kabaré i Tokyo
 • svensk reseledare och guide, samt japanska lokalguider

Japan 9-20 oktober 2019

Pris: 53 000 kr per person i dubbelrum (enkelrumstillägg: 9000 kr)

Max antal deltagare: 16 st

Flygtider:

9 okt LH2441 Köpenhamn-München 08.40 – 10.15  

9 okt LH 742 München-Osaka 12.15 – 10 okt 06.20

20 okt LH717 Tokyo-Frankfurt 14.05 – 18.45  

20 okt  LH 832 Frankfurt-Köpenhamn 21.10 – 22.30