VITRYSSLAND

29 maj – 2 juni, 2019

Möt en gästfri och nyfiken befolkning i ett av Europas mindre kända länder som kulturellt och språkligt är beläget långt bort i periferin, men som geografiskt bara befinner sig 100 mil öster om oss. Vitrysslands huvudstad Minsk ligger inte längre bort ifrån Karlskrona, än vad München gör ifrån Malmö. Landet ståtar med delar av Europas sista urskogar, sevärda renässansslott, pampig sovjetarkitektur och massor med intressanta monument som påminner om landets stormiga och krigiska historia.

PROGRAM

Onsdag 29 maj

Vår resa går med flyg från Köpenhamn via Warszawa till Minsk. Efter ankomst, ca kl 14 lokal tid (en timme plus från Sverige), tar vi plats i vår buss som ska ta oss vidare söderut till Brest vid polska gränsen. Längs vägen blir det lunchpaus på ett vitryskt värdshus och på kvällen tar vi in på Hotel Bug, beläget vid 1 maj-parken i centrala Brest. Gemensam middag på kvällen.
Vid flera tillfällen har Brest utsatts för härjningar. På 1300-talet erövrades staden av storfurstendömet Litauen, som sedermera bildade union med Polen, varvid Brest blev polskt. Karl X Gustav kom med sin här år 1657 och intog stadens dåtida fästning. Men den svenske kungens ”Polska krig” ledde inte till några territoriella vinster i Polen-Litauen. Den ryske fältmarskalken Suvorov hade däremot större framgångar. Han besegrade polackerna 1794, och därmed kom Brest att tillhöra Ryssland, som ett halvsekel senare rev det mesta av stan för att ge plats att uppföra en rejäl försvarsanläggning.

Torsdag 30 maj

Efter en god natts sömn och en rejäl frukost, beger vi oss ut på stadsrundtur i Brest. Bland sevärdheterna som väntar oss är den monumentala fästningen den absolut mest imponerande turistattraktionen. Under andra världskriget höll de tappra ryska soldaterna i staden länge stånd mot nazisterna genom att förskansa sig där. Detta renderade i att Brests fästning utnämndes till ”Hjältefort” efter kriget, parallellt med 12 sovjetiska städer som fått utmärkelsen Hjältestad – också tack vare sitt heroiska försvar mot anfallande tyskar. Fästningen i Brest gjordes om till krigsmonument i slutet av 60-talet. Det mesta är gjort i betong och groteskt överdimensionerat i sann sovjetisk anda. Vi äter gemensam lunch och efter det är eftermiddagen till fritt förfogande. På kvällen ingår gemensam middag.

”En gästfri befolkning, kultur och nutidshistoria och de sista europeiska urskogarna”

Fredag 31 maj

Efter frukost säger vi adjö till Brest och åker tillbaka mot Minsk. På vägen dit börjar vi med ett besök i nationalparken Belovezhskaya Pushcha. Här hittar vi en av de få orörda urskogar som fortfarande finns kvar i Europa. Vissa av skogens ekar är över 600 år gamla. Parken var en gång i tiden lekplats för polska prinsar och ryska tsarer som kopplade av med att jaga Visent och annat villebråd. Området blev naturskyddat redan på 30-talet och delas idag mellan Polen och Vitryssland. Bussen rullar vidare till småstaden Mir, 9 mil från Minsk. Där äter vi lunch och efteråt får vi en guidad rundvandring i det pampiga 1400-talsslottet, vars unika byggnadsstil är en blandning av gotik-, barock- och renässansarkitektur. Framåt kvällen anländer vi till Minsk och checkar in på Minsk Hotel. Detta traditionella hotell ligger i Minsks historiska och kulturella centrum, alldeles i närheten av Gorky-teatern. Bredvid hotellet ligger dessutom det moderna köpcentrumet ”Kapital”.
Under dagen ingår gemensam lunch och på kvällen gemensam middag i Minsk.
Kanske lockar balett eller opera någon av kvällarna. Uppsättningarna på Bolsjoj-teatern i Minsk håller mycket hög klass och följer den stolta ryska traditionen.

Lördag 1 juni

Vid återuppbyggnaden efter kriget var Minsk tänkt att bli en sovjetisk mönsterstad med breda avenyer, skrytsamma officiella byggnader och överdimensionerade krigsmonument. Delvis blev det också så, men delar av ”Gamla stan” återuppbyggdes också. Under lördagens stadsrundtur kommer vi att få uppleva både det moderna och det gamla Minsk. Efter gemensam lunch står eftermiddagen till fritt förfogande. Förslagsvis kan man då ta en tur med tunnelbanan som med sina konstnärligt utsmyckade stationer påminner om den i Moskva. På kvällen blir det gemensam avslutningsmiddag.

”Vi kommer att få uppleva både det moderna och det gamla Minsk”

Söndag 2 juni

Söndagsförmiddagen kan utnyttjas till lite sista shopping eller kanske sovmorgon och långfrukost. Vid tolvtiden är det dags för transfer ut till flygplatsen där flyget hem avgår klockan 14.55.

Pris och resefakta

Datum: 29 maj – 2 juni

Pris: 12 900 kr per person i dubbelrum (enkelrumstillägg: 1200 kr)

I resans pris ingår:

• flyg i ekonomiklass med LOT Kastrup-Minsk och åter, inkl flygskatter.

• 4 övernattningar med frukost enligt program

• transporter och rundturer enligt program

• 4 luncher och fyra middagar enligt program

• svensk reseledare och vitryska lokalguider

OBS!
Om du är skandinavisk medborgare, så krävs det INTE visum till Vitryssland på den här resan.

Flygtider

29 maj   LO 460   Köpenhamn – Warszawa        07.00-08.25

29 maj   LO 705   Warszawa – Minsk                   11.55-14.05

02 juni   LO 706   Minsk – Warszawa                   14.55-15.10

02 juni   LO 461   Warszawa – Köpenhamn        17.30-19.00