RUNDRESA I SAGOLIKA GEORGIEN

5-14 september 2019

 

I höst har du åter chansen att följa med på förra årets uppskattade rundresa i vackra och spännande Georgien på gränsen mellan Europa och Asien. Upplev det mäktiga Kaukasus med höga bergstoppar, drick välsmakande viner, lär känna lokalbefolkningens traditioner och utforska den charmiga huvudstaden Tbilisi. Lägg därtill en tusenårig historia med världsarvslistade kyrkor och kloster.

Enligt legenden så hade Vår Herre tänkt spara den bästa biten åt sig själv, när han skapade jorden. Men när alla folkslag hade tilldelats sina olika länder, så upptäckte Gud att han av misstag hade glömt bort georgierna. Kvar fanns bara den allra mest storslagna delen av världen, den som Gud hade tänkt behålla åt sig själv. Men alla hade blivit lovade ett eget land, så det var bara att svälja förtreten och ge georgierna den vackraste delen av jorden.

Vår innehållsrika rundresa börjar med stadspromenad och vinprovning i Tbilisi, fortsätter sen norrut till Kaukasus mäktiga bergsområden. Längs vägen dit besöker vi bland annat den gamla medeltida fästningen i Anuri. Vi följer den så kallade ”Georgiska militärvägen” som leder rakt norrut mot Ryssland. Skidorten Guadari passeras innan vi kommer fram till Stepantsminda på 1700 meters höjd. Där besöker vi en av kvällarna en lokal familj, hos vilken vi själva får prova på att forma Chinkali, georgisk klimp. Det blir dagsutflykt till den isolerade lilla byn Juta på 2200 meters höjd där man har en hänförande utsikt över Kaukasus.
 Fortsättningsvis utforskar vi de centrala delarna av Georgien, med orter som, Stalins födelsestad Gori, staden Uplistsikhe, som hörde till den berömda Sidenvägen, kurorten Borjomi och den gamla klippstaden

Vardzia, där folk bodde i tusentals grottor i bergsväggen längs floden. På ett litet bageri i Akhaltsikhe får vi lära oss hur georgiskt bröd traditionellt bakas i öppna ugnar och i Poka vid Paravani-sjöns södra ände upplever vi det isolerade livet i en georgisk bondby och besöker en liten klosterkyrka där nunnorna säljer sina hantverksprodukter.

Dag 1, torsdag 5 september

Skandinavien – Tbilisi

Flyg från Köpenhamn, Göteborg eller Stockholm till Tbilisi. Tiderna varierar beroende på avreseort. Transfer från flygplatsen till Art Boutique Hotel***, centralt beläget vid Operan och Rustavelli-avenyn.

 

Dag 2, fredag 6 september

Tbilisi

Vi ägnar dagen åt att till fots lära känna Georgiens huvudstad Tbilisi, som grundades på 400-talet av kung Vakhtang I. Stadens namn härstammar från ett gammalt georgiskt ord som betyder varm. För enligt legenden ska Vakhtang ha skjutit ihjäl en fågel, som störtade ner i en källa med varmt vatten. När kungen plockade upp den och upptäckte den heta källan, så beslöt han sig för att grunda en bosättning på platsen. Idag är Tbilisi en storstad med nästan 1,5 miljoner invånare.
Längs floden Mtkvari, som rinner i en sänka genom stan, klänger husen sig fast som fågelbon vid klippkanten. Innan det ges tid för lunch på egen hand promenerar vi också upp vid den medeltida fästningen Nariqala som vakar över Tbilisi. Under eftermiddagen besöker vi historiska museet, med sin häpnadsväckande samling av guldföremål från de första århundradena efter Kristi födelse. Även Georgiens modernare historia åskådliggörs på museet, som till exempel sovjet-eran under 1900-talet.
På kvällen blir det vinprovning i samband med en gemensam välkomstmiddag på någon av stadens trevliga restauranger.

(inkluderade måltider: frukost, middag)

”Tbilisi betyder en stad med varma källor”.

Dag 3, lördag 7 september


Tblisi – Mtskheta – Chardakhi – Stepantsminda (ca 17 mil)


Efter frukost beger vi oss norrut. Vi följer den så kallade Georgiska militärvägen, känd sedan antiken, och i äldre tider huvudrutten från centrala Georgien, över Kaukasus, till Ryssland. Den har använts både som fredlig handelsväg och i militära syften.
Dagens första stopp blir i Mtskheta, Georgiens religösa centrum och en av landets äldsta städer. Mtskheta var huvudstad i det kaukasiska kungadömet Iberien under 800 års tid, och det var här som georgierna, år 317, bestämde att kristendomen skulle införas i landet. Både stadens gamla kloster, grundat redan på 500-talet, och den imponerande katedralen är uppsatta på UNESCOs världsarvslista. Senare besöker vi en vinproducent i Chardaki och provar hans vin, som har jäst i traditionella georgiska lerkrus, så kallade ”kvevri”, en metod som har tusenåriga traditioner Georgien. Vinframställning på detta vis hör också till UNESCOs världsarv och georgierna skryter med att kvevri-vin erbjuds på många fina restauranger i världen, som Hotel Ritz i London till exempel.

Nästa stopp blir fästningskomplexet Ananuri, med två kyrkor som är ganska spartanska i sin utsmyckning, men vars vackra reliefer är ett exempel på fin georgisk medeltidskonst. Vi följer floden Tergi upp till Stepantsminda (tidigare Kazbegi) på 1740 meters höjd. Här övernattar vi på tjusigt belägna Hotel Porta Caucasia**** omgivna av höga bergstoppar, inte minst den sovande vulkanen Kazbek, som med sina 5033 meter är Georgiens tredje högsta berg.

(inkluderade måltider: frukost, lunch, middag)

Dag 4, söndag 8 september

Stepantsminda – Luta – Stepantsminda (ca 5 mil)

Dagen börjar med ett besök uppe vid den otillgängliga men ytterst vackert belägna Gergeti- kyrkan, Tsminda Samba. Med fyrhjulsdrivna fordon åker vi sen på smala vägar genom den spektakulära ”snö-dalen” och upp till den exotiska lilla orten Juta, som ligger på 2165 meters höjd. Under vinterhalvåret är invånarna totalt isolerade här, på grund av att vägen till byn blir igensnöad och helt oframkomlig. I Juta tycks tiden ha stått still och folk lever enkelt och anspråkslöst. Vi vandrar upp en bit i bergen och intar vår picknick-lunch med en hänförande utsikt över dalgångarna. Tillbaka nere i Juta blir vi bjudna på te med honung och får prova lite lokalt producerad yoghurt.
Kvällens middag serveras av en lokalfamilj, som också ger oss en lektion i hur man tillagar Khinkali, georgiska klimpar/piroger fyllda med svamp, ost eller kryddat kött och lök.

(inkluderade måltider: frukost, picknick-lunch, middag).

Dag 5, måndag 9 september

Stepantsminda – Gori – Uplistsikhe – Borjomi (ca 30 mil)

Färden går först till Gori, där Josif Vissarionovitj Dzjugasjvili, mer känd under namnet Josef Stalin, föddes för 140 år sedan. Vi besöker det omdebatterade museet som är tillägnat honom. Där visas diverse föremål som har anknytning till hans liv, inklusive den bepansrade tågvagnen, som han brukade färdas i. Vi stannar sedan för lunch i grottstaden Uplistsikhe, vars tungvrickande namn betyder ”Herrens fästning”. Själva fästningen grundades redan på 600-talet f Kr och var en strategiskt viktig försvarsanläggning i antikens Iberien. Från järnåldern och framåt tillbads solguden här. Men så kom kristendomen, solguden fick ge vika, och fästningen förlorade i betydelse till fördel för Mtskheta och Tbilisi som blev centralorter i och med den nya religionen. Tbilisi skulle dock komma att erövras av arabiska muslimer som behöll kontrollen över den nuvarande huvudstaden fram till 1100-talet. Så omkring år 900 blev Uplistsikhe åter en viktig stad. Inte bara flydde landets kristna kungar hit, utan staden blomstrade tack vare en intensiv handel. För under medeltiden låg Uplistsikhe längs Sidenvägen, den berömda handelsvägen mellan Kina och Europa.

Under sena eftermiddagen kommer vi fram till Borjomi, som är Georgiens motsvarighet till skånska Ramlösa. Under 1800-talets tsartid kom ryska aristokratin hit för att dricka brunn. Idag buteljeras vattnet och exporteras till ett 40-tal länder världen över.

Vi tar in på det lyxiga spahotellet Crowne Plaza Borjomi***** vid kurparken för två nätter.

(inkluderade måltider: frukost och lunch)

”Uplistsikhe låg längs Sidenvägen”

Dag 6, tisdag 10 september

Under förmiddagen besöker vi lokalmuseet i Borjomi där vi bland annat får en inblick i stadens historia som producent av hälsobringande mineralvatten. Vattnet i dalens källor är ursprungligen smältvatten från glaciärerna uppe i de omgivande bergsmassiven. Vattnet rinner ner i marken och filtreras genom olika jord- och minerallager. Så småningom når det fram till Borjomi där det stiger upp till ytan utan pumpning, och vid tre tappningsanläggningar buteljeras det för försäljning. Den första anläggningen i Borjomi byggdes 1890 av den ryska storhertigen Michail Romanov, när tsarfamiljen fått upp ögonen för vattnets (påstådda) hälsosamma egenskaper.

Förmiddagen avslutas med en promenad i Kurparken och naturligtvis passar vi också på att där provsmaka det berömda vattnet. Resten av dagen tillbringas på egen hand.

(inkluderade måltider: frukost)

Dag 7, onsdag 11 september

Borjomi – Vardzia (ca 10 mil)

Under förmiddagen besöker vi först den medeltida staden Akhaltsikhe, som fram till sovjetunionens fall var en öde och förfallen stad på grund av att den låg i en ”återvändsgränd” alldeles innanför den då stängda gränsen till Turkiet. Men efter kommunismens fall har stan blommat upp och det har bland annat satsats stora summor pengar på renovera 1200-talsslottet Rabati för sex-sju år sedan. Femton månader tog det, och nyinvigningen firades med en konsert med Charles Aznavour, vars far var född i Akhaltsikhe. Slottet är en blandning av olika stilar på grund av sin stormiga historia med härskare från olika kulturer. Inom slottsområdet finns det både en kristen kyrka, en moské och en synagoga!

I Akhaltsikhe besöker vi en lokal bagare som visar hur traktens bröd bakas i öppna ugnar. Vid lunchtid anländer vi till grottstad nummer två på den här resan, Vardzia. Staden sträcker sig nästan en kilometer längs Erusjetibergets sluttning på den norra sidan av floden Mtkvari och den är, likt Petra i Jordanien, uthuggen direkt ur klipporna. Vardzia byggdes på 1100- talet som en försvarsanläggning men förstördes till stora delar under en jordbävning hundra år senare. Idag är området, med sina hundratals utrymmen i berget, ett byggnadsminne. Efter att ha besökt grottstaden checkar vi in på det enkla, men mysiga boendet Valodia’s Cottage Guest House. Här serveras vi middag på kvällen.


(inkluderade måltider: frukost, middag)

Dag 8, torsdag 11 september

Vardzia – Tsalka – Tbilisi (ca 40 mil)

Efter frukost, styr vi kosan tillbaka mot Tbilisi via Tsalka och njuter av det kuperade landskapet runt Georgiens största sjö, Paravani. Vid södra sidan av sjön ligger det georgisk-ortodoxa Poka-klostret, som grundades redan på 1000-talet, och som fortfarande är aktivt. I den enkla bondbyn där klostret ligger, stannar vi till och tar en promenad bort till nunnorna och deras söta lilla klosterkyrka. I en liten butik finns det möjlighet att köpa produkter som producerats av klostrets nunnor.
I Tbilisi tar vi åter igen in på Art Boutique Hotel***, för två nätter, och på kvällen blir det gemensam middag.

(inkluderade måltider: frukost, picknick-lunch, middag)

”Missa inte Tbilisis berömda svavelbad”

Dag 9, fredag 12 september

Tbilisi

Resans sista dag står till fritt förfogande i Tbilisi. Kanske lockar en tidig morgonpromenad till basaren, för att se slaktarna som yxar till kotletter ur stora köttstycken och kvinnorna som staplar grönsaker. Eller varför inte botanisera på utomhusmarknaden Dry Bridge Market.
Känner du ett behov av att bli rejält renskrubbad och masserad, så finns den möjligheten på Tbilisis berömda svavelbad. På kvällen blir det gemensam avskedsmiddag.

(inkluderade måltider: frukost, middag)

Dag 10, lördag 13 september

Hemfärd Tbilisi – Skandinavien
Efter en kort nattsömn blir det transfer till flygplatsen, ca kl 03.00, för flyg tillbaka till hemorten.

Pris och resefakta

Hotellen på resan

Tbilisi – Art Boutique Hotel***

Centralt läge, 100 m från Operan, 300 m från Rustaveliteatern och 1 km från Frihetstorget. Gratis wifi. Närmsta tunnelbanestation är Rustaveli, 700 m från hotellet.

Läs mer om hotellet här!

Stepantsminda – Hotel Porta Caucasia****

Trevligt hotell, med vänlig personal och vackra omgivningar. Modernt inredda rum. Gratis wifi. Uttagsautomat finns på hotellet. Avrunda en fartfylld dag i hotellets bar, eller varför inte unna dig en behandling i hotellets SPA.

Läs mer om hotellet här!

Borjomi – Hotel Crowne Plaza Borjomi*****

Lyxhotell med 2 restauranger och spa. Centralt beläget, alldeles invid kurparken. Gratis wifi. Erbjuder det mesta som en kräsen gäst kan tänkas önska sig: inomhuspool, gym, yogapass etc.

Läs mer om hotellet här!

Valodia’s Cottage Guest House and Farm

Mycket enkelt men charmigt hotell med blomsterträdgård och grönsaksodlingar alldeles invid boendet. Ligger ute på landet strax nedanför klippsatden Vardzia. God mat, med produkter från de egna ekologiska odlingarna. Gratis wifi.

Läs mer om hotellet här!

Pris och bokning

Grundpris: 14 800 kr (exkl flyg)

Enkelrumstillägg: 3200 kr

I priset ingår:

  • 8 övernattningar på tre- eller fyrstjärnigt hotell enligt programmet.
  • 1 övernattning på lantligt värdshus i Vardzia.
  • 4 luncher (varav två är enklare picknick-luncher) enligt dagsprogrammet.
  • 6 middagar enligt dagsprogrammet
  • samtliga transporter, vinprovningar, besök och inträden enligt programmet.
  • svensk reseledning samt engelsktalande lokalguide under hela resan.

 

Deltagarantal: 10-20 personer.

Anmälningsavgift: 2500 kr

Slutbetalning: Senast den 1 aug 2019

FLYG TILL GEORGIEN

Priset inkluderar inte flygresan till Georgien.

Kontakta First Class Travel, 040-45 29 90, så hjälper vi dig med flygbokningen.