RUNDRESA I SAGOLIKA GEORGIEN

27 september till 6 oktober 2018 – 10 dagar

Välkommen till ett storslaget vackert land på gränsen mellan Europa och Asien. Upplev det mäktiga Kaukasus med höga bergstoppar, drick välsmakande viner, lär känna lokalbefolkningens traditioner och utforska den charmiga huvudstaden Tbilisi. Lägg därtill en tusenårig historia med världsarvslistade kyrkor och kloster. Följ med på en riktigt innehållsrik rundresa i detta gästfria land.

Vi börjar vår resa i Tbilisi och fortsätter sen norrut till Kaukasus mäktiga bergsområden. Längs vägen dit, stannar vi till och provar vin samt besöker bland annat den gamla medeltida fästningen i Anuri. Vi kommer upp till den isolerade lilla byn Juta på 2200 meters höjd.

Fortsättningsvis utforskar vi de centrala delarna av Georgien, med orter som Stalins födelsestad Gori, forna handelsstaden Uplistsikhe, som hörde till den berömda Sidenvägen, kurorten Borjomi och den gamla klippstaden Vardzia, där tusentals människor bodde i grottor längs floden. Vid lokala familjebesök, får vi insikt i landets sedvänjor och dess matkultur, som till exempel hur georgisk klimp, ost och yoghurt traditionellt tillverkas.

Avslutningsvis koncentrerar vi oss på det bördiga vin- och jordbruksdistriktet Kachetien, öster om Tbilisi. Där blir det bland annat vinprovning och lunchbesök hos en bondfamilj, som berättar om det dagliga livet på landet. I Georgien anses gäster vara en gåva från gud, så känn dig hjärtligt välkommen!

 

PROGRAM

Torsdag 27 september

Köpenhamn/Göteborg/Stockholm – Tbilisi
Flyg från Köpenhamn, Göteborg eller Stockholm till Tbilisi. Tiderna varierar beroende på avreseort. Transfer från flygplatsen till centralt belägna Hotel KMM***, i den äldre delen av Tbilisi.

Fredag 28 september

Tbilisi

Vi ägnar dagen åt att till fots lära känna Georgiens huvudstad Tbilisi, som grundades på 400-talet av kung Vakhtang I. Stadens namn härstammar från ett gammalt georgiskt ord som betyder varm. För enligt legenden ska Vakhtang ha skjutit ihjäl en fågel, som störtade ner i en källa med varmt vatten. När kungen plockade upp den och upptäckte den heta källan, så beslöt han sig för att grunda en bosättning på platsen. Idag är Tbilisi en storstad med nästan 1,5 miljoner invånare.

Vi startar vår stadspromenad vid den medeltida Metekhi-katedralen, där man har en fin utsikt över Gamla stan. Från de historiska badhusen, alldeles i närheten av vårt hotell, leder vindlande gränder, med pittoreska trähus, upp mot den medeltida borgen. Längs floden Mtkvari, som rinner i en sänka genom stan, klänger husen sig fast som fågelbon vid klippkanten. Husens sirliga balkonger leder tankarna till städer som till exempel New Orleans.

Innan det ges tid för lunch på egen hand promenerar vi också upp till den medeltida fästningen Nariqala som vakar över Tbilisi. Under eftermiddagen besöker vi historiska museet, med sin häpnadsväckande samling av guldföremål från de första århundradena efter Kristi födelse. Även Georgiens modernare historia åskådliggörs på museet, som till exempel sovjet-eran under 1900-talet.

På kvällen äter vi en gemensam välkomstmiddag på någon av stadens trevliga restauranger.

(inkluderade måltider: frukost, middag)

”Tbilisi betyder en stad med varma källor”.

Lördag 29 september

Tblisi – Mtskheta – Chardakhi – Stepantsminda (ca 17 mil)
Efter frukost beger vi oss norrut. Vi följer den så kallade Georgiska militärvägen, känd sedan antiken, och i äldre tider huvudrutten från centrala Georgien, över Kaukasus, till Ryssland. Den har använts både som fredlig handelsväg och i militära syften. Dagens första stopp blir i Mtskheta, Georgiens religösa centrum och en av landets äldsta städer. Mtskheta var huvudstad i det kaukasiska kungadömet Iberien under 800 års tid, och det var här som georgierna, år 317, bestämde att kristendomen skulle införas i landet. Både stadens gamla kloster, grundat redan på 500-talet, och den imponerande katedralen är uppsatta på UNESCOs världsarvslista.

Senare besöker vi en vinproducent i Chardaki och provar hans vin, som har jäst i traditionella georgiska lerkrus, så kallade ”kvevri”, en metod som har tusenåriga traditioner Georgien. Vinframställning på detta vis hör också till UNESCOs världsarv och georgierna skryter med att kvevri-vin erbjuds på många fina restauranger i världen, som Hotel Ritz i London till exempel. Nästa stopp blir fästningskomplexet Ananuri, med två kyrkor som är ganska spartanska i sin utsmyckning, men vars vackra reliefer är ett exempel på fin georgisk medeltidskonst. Floden Tergi leder oss upp till Stepantsminda (tidigare Kazbegi) på 1740 meters höjd.

Här övernattar vi på tjusigt belägna Hotel Porta Caucasia**** omgivna av höga bergstoppar, inte minst den sovande vulkanen Kazbek, som med sina 5033 meter är Georgiens tredje högsta berg.

(inkluderade måltider: frukost, lunch, middag)

Söndag 30 september

Stepantsminda – Juta – Stepantsminda (ca 5 mil)

Med fyrhjulsdrivna fordon åker vi på smala vägar genom den spektakulära ”snödalen” och upp till den exotiska lilla orten Juta, som ligger på 2165 meters höjd. Under vinterhalvåret är invånarna totalt isolerade här, på grund av att vägen till byn blir igensnöad och helt oframkomlig. I Juta tycks tiden ha stått still och folk lever enkelt och anspråkslöst. Vi blir bjudna på te med honung hos en av byborna. Där intar vi även vår picknick-lunch. Dessutom får vi se hur man på traditionellt vis gör ost.

När vi ändå är ute och åker fyrhjulsdrivet, så passar vi på att vid återkomsten till Stepantsminda ta en sväng upp till den otillgängliga men ytterst vackert belägna Gergetikyrkan, Tsminda Samba. Vill man hellre ta sig dit till fots från Stepantsminda, så innebär det en ganska tuff vandring på ungefär sex timmar, tur och retur.

Kvällens middag serveras av en lokalfamilj, som också ger oss en lektion i hur man tillagar Khinkali, georgiska klimpar/piroger fyllda med svamp, ost eller kryddat kött och lök. (inkluderade måltider: frukost, picknick-lunch, middag)

 

Måndag 1 oktober

Stepantsminda – Gori – Uplistsikhe – Borjomi (ca 30 mil)

Färden går först till Gori, där Josif VissarionovitjDzjugasjvili, mer känd under namnet Josef Stalin, föddes för 140 år sedan. Vi besöker det omdebatterade museet som är tillägnat honom. Där visas diverse föremål som har anknytning till hans liv, inklusive den bepansrade tågvagnen, som han brukade färdas i.

Vi stannar sedan för lunch i grottstaden Uplistsikhe, vars tungvrickande namn betyder ”Herrens fästning”. Själva fästningen grundades redan på 600-talet f Kr och var en strategiskt viktig försvarsanläggning i antikens Iberien. Från järnåldern och framåt tillbads solguden här. Men så kom kristendomen, solguden fick ge vika, och fästningen förlorade i betydelse till fördel för Mtskheta och Tbilisi som blev centralorter i och med den nya religionen.

Tbilisi skulle dock komma att erövras av arabiska muslimer som behöll kontrollen över den nuvarande huvudstaden fram till 1100-talet. Så omkring år 900 blev Uplistsikhe åter en viktig stad. Inte bara flydde landets kristna kungar hit, utan staden blomstrade tack vare en intensiv handel. För under medeltiden låg Uplistsikhe längs Sidenvägen, den berömda handelsvägen mellan Kina och Europa.

Under sena eftermiddagen kommer vi fram till Borjomi, som är Georgiens motsvarighet till skånska Ramlösa. Under 1800-talets tsartid kom ryska aristokratin hit för att dricka brunn. Idag buteljeras vattnet och exporteras till ett 40-tal länder världen över. Vi tar in på Borjomi Palace**** för övernattning.

(inkluderade måltider: frukost, lunch, middag)

 

”Uplistsikhe blev åter en viktig stad då den låg längs Sidenvägen”

Tisdag 2 oktober

Borjomi – Vardzia (ca 10 mil)

Under förmiddagen besöker vi först den medeltida staden Akhaltsikhe, som fram till sovjetunionens fall var en öde och förfallen stad på grund av att den låg i en ”återvändsgränd” alldeles innanför den då stängda gränsen till Turkiet. Men efter kommunismens fall har stan blommat upp och det har bland annat satsats stora summor pengar på renovera 1200-talsslottet Rabati för sex-sju år sedan. Femton månader tog det, och nyinvigningen firades med en konsert med Charles Aznavour, vars far var född i Akhaltsikhe. Slottet är en blandning av olika stilar på grund av sin stormiga historia med härskare från olika kulturer. Inom slottsområdet finns det både en kristen kyrka, en moské och en synagoga!

Vid lunchtid anländer vi till grottstad nummer två på den här resan, Vardzia. Staden sträcker sig nästan en kilometer längs Erusjetibergets sluttning på den norra sidan av floden Mtkvari och den är, likt Petra i Jordanien, uthuggen direkt ur klipporna. Vardzia byggdes på 1100-talet som en försvarsanläggning men förstördes till stora delar under en jordbävning hundra år senare. Idag är området, med sina hundratals utrymmen i berget, ett byggnadsminne.

Här äter vi lunch hos en lokal familj och checkar så småningom in på ett lite enklare, men mysigt boende, Valodia’s Cottage Guest House, som ligger granne med den gamla klippstaden. I samband med kvällens middag får vi dels en lektion i hur man bakar traktens lokala bröd och dessutom får vi provsmaka hemmagjord Matsoni, georgisk yoghurt.

(inkluderade måltider: frukost, lunch, middag)

Onsdag 3 oktober

Vardzia – Tsalka – Tbilisi (ca 40 mil)

Efter frukost, styr vi kosan tillbaka mot Tbilisi via Tsalka och njuter av det kuperade landskapet runt Georgiens största sjö, Paravani. Vid södra sidan av sjön ligger det georgisk-ortodoxa Poka-klostret, som grundades redan på 1000-talet, och som fortfarande är aktivt. Nunnorna är kända för sin tillverkning av utsökt vacker Cloisonné, en konsthantverksteknik som ursprungligen kommer från mellanöstern och som används för att smycka metallföremål med emalj. Basen utgörs oftast av koppar, men i princip kan vilken metall som helst användas. I Tblisi tar vi åter igen in på Hotel KMM***, och på kvällen blir det gemensam middag.

(inkluderade måltider: frukost, lunch, middag)

 

Torsdag 4 oktober

Tbilisi – Gremi – Kvareli – Velistsikhe – Tblisi (ca 28 mil)

Denna dags utflykt går i vinets tecken. Det sägs att Georgien är vinets vagga, att världens första vin ska ha jäst här för 8 000 år sedan. Av dagens omkring 2 000 kända vinsorter finns runt en fjärdedel enbart i Georgien. Under förmiddagen besöker vi en fruktodling och en vinproducent, där vi serveras hemlagad lunch och får prova värdens vin och hans ”chacha”, den georgiska varianten av grappa. Sen gör vi en visit i en 300 år gammal vinkällare där det naturligtvis också blir tillfälle att prova georgiskt vin. Väl tillbaks i Tbilisi, så avslutar vi dagen med gemensam middag på kvällen

(inkluderade måltider: frukost, lunch, middag)

”Vi får prova värdens vin och hans ”chacha” georgisk grappa.

Fredag 5 oktober

Tbilisi

Resans sista dag står till fritt förfogande i Tbilisi. Kanske lockar en tidig morgonpromenad till basaren, för att se slaktarna som yxar till kotletter ur stora köttstycken, kvinnorna som staplar grönsaker och bönderna som bjuder ut smågrisar till hugade spekulanter. Eller varför inte botanisera på utomhusmarknaden Dry Bridge Market.

Känner du ett behov av att bli rejält renskrubbad och masserad, så finns den möjligheten på svavelbaden alldeles i närheten av vårt hotell. På kvällen blir det gemensam avskedsmiddag.

(inkluderade måltider: frukost, middag)

Lördag 6 oktober

Hemfärd från Tbilisi

Efter en kort nattsömn blir det transfer till flygplatsen, ca kl 03.00, för flyg tillbaka till hemorten.

Pris och resefakta

HOTELLEN PÅ RESAN

Tbilisi – Hotel KMM***

Fantastisk utsikt över stan. Gratis wifi. Centralt läge nedanför borgen i Gamla stan med svavelbaden och Botaniska trädgården alldeles i närheten. En halvtimmes promenad från Dry Bridge Market. Närmsta tunnelbanestation, Avlabari, ligger 250 m från hotellet.

http://www.kmm.ge/en/

Stepantsminda – Hotel Porta Caucasia****

Trevligt hotell, med vänlig personal och vackra omgivningar. Modernt inredda rum. Gratis wifi. Uttagsautomat finns på hotellet. Avrunda en fartfylld dag i hotellets bar, eller varför inte unna dig en behandling i hotellets SPA.

https://www.facebook.com/PortaCaucasiaKazbegi/

Borjomi – Borjomi Palace Hotel & Spa****

Centralt beläget, 200 meter från mineralvattenkällan. Ljusa fräscha rum och otroligt flott reception. Gratis wifi. Möjlighet att koppla av med en dryck i baren eller spela en omgång biljard. Alternativt träna på gymmet och varva sedan ner i bastun. Hotellet erbjuder även spabehandlingar.

http://www.borjomipalace.ge/en

Valodia’s Cottage Guest House and Farm

Enkelt men charmigt hotell med blomsterträdgård och grönsaksodlingar alldeles invid boendet. Ligger ute på landet strax utanför Vardzia. God mat, med produkter från de egna ekologiska odlingarna. Gratis wifi.

https://www.facebook.com/valodias.cottage

PRIS OCH BOKNING

PRIS: 12 600 kr (exkl flyg)

Enkelrumstillägg: 2500 kr

I priset ingår:

  • 8 övernattningar på tre- eller fyrstjärnigt hotell enligt programmet.
  • 1 övernattning på lantligt värdshus i Vardzia.
  • helpension med undantag för ankomstdagen och de två sista dagarna, se programmet.
  • samtliga transporter, vinprovningar, besök och inträden enligt programmet.
  • svensk reseledning samt engelsktalande lokalguide under hela resan.

Deltagarantal: Begränsat till max 20 personer.

Anmälningsavgift: 2500 kr

Slutbetalning: Senast den 1 aug 2018

FLYG TILL GEORGIEN

Priset inkluderar inte flygresan till Georgien.

Kontakta First Class Travel, 040-45 29 90, så hjälper vi dig med flygbokningen.

Angende bokning så ring oss på 040-45 29 90, eftersom resan nästan är fullbokat.

RUNDRESA I SAGOLIKA GEORGIEN

27 september till 6 oktober 2018 – 10 dagar

Välkommen till ett storslaget vackert land på gränsen mellan Europa och Asien. Upplev det mäktiga Kaukasus med höga bergstoppar, drick välsmakande viner, lär känna lokalbefolkningens traditioner och utforska den charmiga huvudstaden Tbilisi. Lägg därtill en tusenårig historia med världsarvslistade kyrkor och kloster. Följ med på en riktigt innehållsrik rundresa i detta gästfria land.

Vi börjar vår resa i Tbilisi och fortsätter sen norrut till Kaukasus mäktiga bergsområden. Längs vägen dit, stannar vi till och provar vin samt besöker bland annat den gamla medeltida fästningen i Anuri. Vi kommer upp till den isolerade lilla byn Juta på 2200 meters höjd.

Fortsättningsvis utforskar vi de centrala delarna av Georgien, med orter som Stalins födelsestad Gori, forna handelsstaden Uplistsikhe, som hörde till den berömda Sidenvägen, kurorten Borjomi och den gamla klippstaden Vardzia, där tusentals människor bodde i grottor längs floden. Vid lokala familjebesök, får vi insikt i landets sedvänjor och dess matkultur, som till exempel hur georgisk klimp, ost och yoghurt traditionellt tillverkas.

Avslutningsvis koncentrerar vi oss på det bördiga vin- och jordbruksdistriktet Kachetien, öster om Tbilisi. Där blir det bland annat vinprovning och lunchbesök hos en bondfamilj, som berättar om det dagliga livet på landet. I Georgien anses gäster vara en gåva från gud, så känn dig hjärtligt välkommen!

 

PROGRAM

Torsdag 27 september

Köpenhamn/Göteborg/Stockholm – Tbilisi
Flyg från Köpenhamn, Göteborg eller Stockholm till Tbilisi. Tiderna varierar beroende på avreseort. Transfer från flygplatsen till centralt belägna Hotel KMM***, i den äldre delen av Tbilisi.

Fredag 28 september

Tbilisi

Vi ägnar dagen åt att till fots lära känna Georgiens huvudstad Tbilisi, som grundades på 400-talet av kung Vakhtang I. Stadens namn härstammar från ett gammalt georgiskt ord som betyder varm. För enligt legenden ska Vakhtang ha skjutit ihjäl en fågel, som störtade ner i en källa med varmt vatten. När kungen plockade upp den och upptäckte den heta källan, så beslöt han sig för att grunda en bosättning på platsen. Idag är Tbilisi en storstad med nästan 1,5 miljoner invånare.

Vi startar vår stadspromenad vid den medeltida Metekhi-katedralen, där man har en fin utsikt över Gamla stan. Från de historiska badhusen, alldeles i närheten av vårt hotell, leder vindlande gränder, med pittoreska trähus, upp mot den medeltida borgen. Längs floden Mtkvari, som rinner i en sänka genom stan, klänger husen sig fast som fågelbon vid klippkanten. Husens sirliga balkonger leder tankarna till städer som till exempel New Orleans.

Innan det ges tid för lunch på egen hand promenerar vi också upp till den medeltida fästningen Nariqala som vakar över Tbilisi. Under eftermiddagen besöker vi historiska museet, med sin häpnadsväckande samling av guldföremål från de första århundradena efter Kristi födelse. Även Georgiens modernare historia åskådliggörs på museet, som till exempel sovjet-eran under 1900-talet.

På kvällen äter vi en gemensam välkomstmiddag på någon av stadens trevliga restauranger.

(inkluderade måltider: frukost, middag)

”Tbilisi betyder en stad med varma källor”.

Lördag 29 september

Tblisi – Mtskheta – Chardakhi – Stepantsminda (ca 17 mil)
Efter frukost beger vi oss norrut. Vi följer den så kallade Georgiska militärvägen, känd sedan antiken, och i äldre tider huvudrutten från centrala Georgien, över Kaukasus, till Ryssland. Den har använts både som fredlig handelsväg och i militära syften. Dagens första stopp blir i Mtskheta, Georgiens religösa centrum och en av landets äldsta städer. Mtskheta var huvudstad i det kaukasiska kungadömet Iberien under 800 års tid, och det var här som georgierna, år 317, bestämde att kristendomen skulle införas i landet. Både stadens gamla kloster, grundat redan på 500-talet, och den imponerande katedralen är uppsatta på UNESCOs världsarvslista.

Senare besöker vi en vinproducent i Chardaki och provar hans vin, som har jäst i traditionella georgiska lerkrus, så kallade ”kvevri”, en metod som har tusenåriga traditioner Georgien. Vinframställning på detta vis hör också till UNESCOs världsarv och georgierna skryter med att kvevri-vin erbjuds på många fina restauranger i världen, som Hotel Ritz i London till exempel. Nästa stopp blir fästningskomplexet Ananuri, med två kyrkor som är ganska spartanska i sin utsmyckning, men vars vackra reliefer är ett exempel på fin georgisk medeltidskonst. Floden Tergi leder oss upp till Stepantsminda (tidigare Kazbegi) på 1740 meters höjd.

Här övernattar vi på tjusigt belägna Hotel Porta Caucasia**** omgivna av höga bergstoppar, inte minst den sovande vulkanen Kazbek, som med sina 5033 meter är Georgiens tredje högsta berg.

(inkluderade måltider: frukost, lunch, middag)

Söndag 30 september

Stepantsminda – Juta – Stepantsminda (ca 5 mil)

Med fyrhjulsdrivna fordon åker vi på smala vägar genom den spektakulära ”snödalen” och upp till den exotiska lilla orten Juta, som ligger på 2165 meters höjd. Under vinterhalvåret är invånarna totalt isolerade här, på grund av att vägen till byn blir igensnöad och helt oframkomlig. I Juta tycks tiden ha stått still och folk lever enkelt och anspråkslöst. Vi blir bjudna på te med honung hos en av byborna. Där intar vi även vår picknick-lunch. Dessutom får vi se hur man på traditionellt vis gör ost.

När vi ändå är ute och åker fyrhjulsdrivet, så passar vi på att vid återkomsten till Stepantsminda ta en sväng upp till den otillgängliga men ytterst vackert belägna Gergetikyrkan, Tsminda Samba. Vill man hellre ta sig dit till fots från Stepantsminda, så innebär det en ganska tuff vandring på ungefär sex timmar, tur och retur.

Kvällens middag serveras av en lokalfamilj, som också ger oss en lektion i hur man tillagar Khinkali, georgiska klimpar/piroger fyllda med svamp, ost eller kryddat kött och lök. (inkluderade måltider: frukost, picknick-lunch, middag)

 

Måndag 1 oktober

Stepantsminda – Gori – Uplistsikhe – Borjomi (ca 30 mil)

Färden går först till Gori, där Josif VissarionovitjDzjugasjvili, mer känd under namnet Josef Stalin, föddes för 140 år sedan. Vi besöker det omdebatterade museet som är tillägnat honom. Där visas diverse föremål som har anknytning till hans liv, inklusive den bepansrade tågvagnen, som han brukade färdas i.

Vi stannar sedan för lunch i grottstaden Uplistsikhe, vars tungvrickande namn betyder ”Herrens fästning”. Själva fästningen grundades redan på 600-talet f Kr och var en strategiskt viktig försvarsanläggning i antikens Iberien. Från järnåldern och framåt tillbads solguden här. Men så kom kristendomen, solguden fick ge vika, och fästningen förlorade i betydelse till fördel för Mtskheta och Tbilisi som blev centralorter i och med den nya religionen.

Tbilisi skulle dock komma att erövras av arabiska muslimer som behöll kontrollen över den nuvarande huvudstaden fram till 1100-talet. Så omkring år 900 blev Uplistsikhe åter en viktig stad. Inte bara flydde landets kristna kungar hit, utan staden blomstrade tack vare en intensiv handel. För under medeltiden låg Uplistsikhe längs Sidenvägen, den berömda handelsvägen mellan Kina och Europa.

Under sena eftermiddagen kommer vi fram till Borjomi, som är Georgiens motsvarighet till skånska Ramlösa. Under 1800-talets tsartid kom ryska aristokratin hit för att dricka brunn. Idag buteljeras vattnet och exporteras till ett 40-tal länder världen över. Vi tar in på Borjomi Palace**** för övernattning.

(inkluderade måltider: frukost, lunch, middag)

 

”Uplistsikhe blev åter en viktig stad då den låg längs Sidenvägen”

Tisdag 2 oktober

Borjomi – Vardzia (ca 10 mil)

Under förmiddagen besöker vi först den medeltida staden Akhaltsikhe, som fram till sovjetunionens fall var en öde och förfallen stad på grund av att den låg i en ”återvändsgränd” alldeles innanför den då stängda gränsen till Turkiet. Men efter kommunismens fall har stan blommat upp och det har bland annat satsats stora summor pengar på renovera 1200-talsslottet Rabati för sex-sju år sedan. Femton månader tog det, och nyinvigningen firades med en konsert med Charles Aznavour, vars far var född i Akhaltsikhe. Slottet är en blandning av olika stilar på grund av sin stormiga historia med härskare från olika kulturer. Inom slottsområdet finns det både en kristen kyrka, en moské och en synagoga!

Vid lunchtid anländer vi till grottstad nummer två på den här resan, Vardzia. Staden sträcker sig nästan en kilometer längs Erusjetibergets sluttning på den norra sidan av floden Mtkvari och den är, likt Petra i Jordanien, uthuggen direkt ur klipporna. Vardzia byggdes på 1100-talet som en försvarsanläggning men förstördes till stora delar under en jordbävning hundra år senare. Idag är området, med sina hundratals utrymmen i berget, ett byggnadsminne.

Här äter vi lunch hos en lokal familj och checkar så småningom in på ett lite enklare, men mysigt boende, Valodia’s Cottage Guest House, som ligger granne med den gamla klippstaden. I samband med kvällens middag får vi dels en lektion i hur man bakar traktens lokala bröd och dessutom får vi provsmaka hemmagjord Matsoni, georgisk yoghurt.

(inkluderade måltider: frukost, lunch, middag)

Onsdag 3 oktober

Vardzia – Tsalka – Tbilisi (ca 40 mil)

Efter frukost, styr vi kosan tillbaka mot Tbilisi via Tsalka och njuter av det kuperade landskapet runt Georgiens största sjö, Paravani. Vid södra sidan av sjön ligger det georgisk-ortodoxa Poka-klostret, som grundades redan på 1000-talet, och som fortfarande är aktivt. Nunnorna är kända för sin tillverkning av utsökt vacker Cloisonné, en konsthantverksteknik som ursprungligen kommer från mellanöstern och som används för att smycka metallföremål med emalj. Basen utgörs oftast av koppar, men i princip kan vilken metall som helst användas. I Tblisi tar vi åter igen in på Hotel KMM***, och på kvällen blir det gemensam middag.

(inkluderade måltider: frukost, lunch, middag)

 

Torsdag 4 oktober

Tbilisi – Gremi – Kvareli – Velistsikhe – Tblisi (ca 28 mil)

Denna dags utflykt går i vinets tecken. Det sägs att Georgien är vinets vagga, att världens första vin ska ha jäst här för 8 000 år sedan. Av dagens omkring 2 000 kända vinsorter finns runt en fjärdedel enbart i Georgien. Under förmiddagen besöker vi en fruktodling och en vinproducent, där vi serveras hemlagad lunch och får prova värdens vin och hans ”chacha”, den georgiska varianten av grappa. Sen gör vi en visit i en 300 år gammal vinkällare där det naturligtvis också blir tillfälle att prova georgiskt vin. Väl tillbaks i Tbilisi, så avslutar vi dagen med gemensam middag på kvällen

(inkluderade måltider: frukost, lunch, middag)

”Vi får prova värdens vin och hans ”chacha” georgisk grappa.

Fredag 5 oktober

Tbilisi

Resans sista dag står till fritt förfogande i Tbilisi. Kanske lockar en tidig morgonpromenad till basaren, för att se slaktarna som yxar till kotletter ur stora köttstycken, kvinnorna som staplar grönsaker och bönderna som bjuder ut smågrisar till hugade spekulanter. Eller varför inte botanisera på utomhusmarknaden Dry Bridge Market.

Känner du ett behov av att bli rejält renskrubbad och masserad, så finns den möjligheten på svavelbaden alldeles i närheten av vårt hotell. På kvällen blir det gemensam avskedsmiddag.

(inkluderade måltider: frukost, middag)

Lördag 6 oktober

Hemfärd från Tbilisi

Efter en kort nattsömn blir det transfer till flygplatsen, ca kl 03.00, för flyg tillbaka till hemorten.

Pris och resefakta

HOTELLEN PÅ RESAN

Tbilisi – Hotel KMM***

Fantastisk utsikt över stan. Gratis wifi. Centralt läge nedanför borgen i Gamla stan med svavelbaden och Botaniska trädgården alldeles i närheten. En halvtimmes promenad från Dry Bridge Market. Närmsta tunnelbanestation, Avlabari, ligger 250 m från hotellet.

http://www.kmm.ge/en/

Stepantsminda – Hotel Porta Caucasia****

Trevligt hotell, med vänlig personal och vackra omgivningar. Modernt inredda rum. Gratis wifi. Uttagsautomat finns på hotellet. Avrunda en fartfylld dag i hotellets bar, eller varför inte unna dig en behandling i hotellets SPA.

https://www.facebook.com/PortaCaucasiaKazbegi/

Borjomi – Borjomi Palace Hotel & Spa****

Centralt beläget, 200 meter från mineralvattenkällan. Ljusa fräscha rum och otroligt flott reception. Gratis wifi. Möjlighet att koppla av med en dryck i baren eller spela en omgång biljard. Alternativt träna på gymmet och varva sedan ner i bastun. Hotellet erbjuder även spabehandlingar.

http://www.borjomipalace.ge/en

Valodia’s Cottage Guest House and Farm

Enkelt men charmigt hotell med blomsterträdgård och grönsaksodlingar alldeles invid boendet. Ligger ute på landet strax utanför Vardzia. God mat, med produkter från de egna ekologiska odlingarna. Gratis wifi.

https://www.facebook.com/valodias.cottage

PRIS OCH BOKNING

PRIS: 12 600 kr (exkl flyg)

Enkelrumstillägg: 2500 kr

I priset ingår:

  • 8 övernattningar på tre- eller fyrstjärnigt hotell enligt programmet.
  • 1 övernattning på lantligt värdshus i Vardzia.
  • helpension med undantag för ankomstdagen och de två sista dagarna, se programmet.
  • samtliga transporter, vinprovningar, besök och inträden enligt programmet.
  • svensk reseledning samt engelsktalande lokalguide under hela resan.

Deltagarantal: Begränsat till max 20 personer.

Anmälningsavgift: 2500 kr

Slutbetalning: Senast den 1 aug 2018

FLYG TILL GEORGIEN

Priset inkluderar inte flygresan till Georgien.

Kontakta First Class Travel, 040-45 29 90, så hjälper vi dig med flygbokningen.

Angende bokning så ring oss på 040-45 29 90, eftersom resan nästan är fullbokat.