FÖLJ MED TILL MOLDAVIEN

En spännande miniresa • 25-28 maj 2017

Vi möter ett folk som bygger framtidens Moldavien och stolt visar upp framstegen. Som turist blir du hjärtligt mottagen på sevärdheterna, restaurangerna och i butikerna. Vi får också möjlighet att besöka fantastiska vingårdar, intressanta historiska platser och ett brusande stadsliv i Moldaviens huvudstad, Chisinau. Moldavien är en rik blandning av religiösa, arkitektoniska, musikaliska och kulinariska traditioner och upplevelser. Landets uppsving firas allmänt vid festivaler och andra kulturevenemang – stora som små. Moldaviskt vin har fått en renässans och är känt för dess höga kvalitet. Vinälskare kan passa på att besöka världens största underjordiska vinkällare samt uppleva landets vingårdar med sina populära vinprovningar. Anmälan senast fredagen 21 april här på vår webb, tel: 040-45 29 90 eller via e-post: info@firstclasstravel.se.

MOLDAVIEN IGÅR OCH IDAG

Moldavien måste betecknas som Europas i särklass minst kända land, i omvärlden mest omskrivet som centrum för trafficking och smuggling där flickor och kvinnor säljs som sexslavar och där männen reser utomlands för att sälja en njure! Medelinkomsten är knappt 2000 kronor i månaden. Ett par hundra tusen moldaver lever i exil och pengarna som de varje år skickar hem utgör en viktig del av landets BNP. Så vad döljer sig under ytan i det som betecknas som Europas fattigaste land?

Hur lever (eller ”framhärdar” som legendariske korrespondenten Kjell Albin Abrahamson uttryckte det) befolkningen i Moldavien och hur ter sig framtiden? Mycket pekar faktiskt i rätt riktning och fattigdomen har minskat rejält under de senaste åren. Siffror talar om en halvering av antalet fattiga, minskad barnadödlighet och ökad medellivslängd.

Besökaren möter ett folk som med liv och lust går in för att bygga framtidens Moldavien och stolt visar upp vad som åstadkommits de senaste åren. Mycket återstår att göra, men som turist blir man hjärtligt mottagen och kan inte annat än bedåras av detta lilla land som ligger inklämt mellan Ukraina och Rumänien.

Efter Sovjetunionens sammanbrott 1991 proklamerade Moldavien sin självständighet. Ett förslag om sammanslagning med Rumänien mötte våldsamt motstånd av sovjettidens elit – rysktalande moldaver samt etniska ryssar – vilket ledde till ett kort men blodigt inbördeskrig under några månader 1992. Följden blev utbrytarrepubliken Transnistrien vilken fortfarande består som en ”icke erkänd självständig stat i staten”. Inte ens Ryssland, som har trupper stationerade för att upprätthålla en ryskövervakad vapenvila, har erkänt staten och den moldaviska regeringen i huvudstaden Chisinau har ingen kontroll över territoriet.

Av landets befolkning på drygt tre miljoner utgörs c:a 75% av moldaver vilka språkligt, etniskt och kulturellt står mycket nära rumäner. Moldaviska är egentligen en dialekt av rumänska och Moldaviens flagga nästan identisk med den rumänska. Området var tidigare känt som Bessarabien och har stått under turkisk, rysk, rumänsk och sovjetisk överhöghet. Landets yta är i storlek jämförbar med Smålands.

PROGRAM

TORSDAG 25 MAJ

Avresa från Kastrup kl. 11.15 med polska flygbolaget LOT via Warszawa till Chisinau. Efter flygbyte i Warszawa sker ankomst till Moldaviens huvudstad, Chisinau, kl. 17.20.

En kort busstransfer tar oss till centralt belägna hotellet, klassiska HOTEL CHISINAU, som blir vår bas under tre nätter. Vi bor i rumstyp ”Comfort Suite”, stora bekväma rum.

Efter incheckning beger vi oss ut på en gemensam promenad i centrala Chisinau. Staden bar under sovjettiden det ryska namnet Kisjinev men återtog efter självständigheten det rumänska Chisinau. Den moldaviska huvudstaden med drygt 700 000 invånare har efter självständigheten fått nytt liv. Staden förstördes nästan helt under andra världskriget och återuppbyggdes i sovjetisk stil, så av den gamla bebyggelsen återstår endast ett fåtal trähus och några kyrkor. Parker och grönområden har en framträdande plats.

På kvällen beger vi oss till en av innerstadens trevliga restauranger för välkomstmiddag.

FREDAG 26 MAJ

Under förmiddagen gör vi först en stadsrundtur med buss i Chisinau och därefter fortsätter vi ut på landsbygden norr om Chisinau. Under sovjettiden kallades Moldavien för Sovjetunionens trädgård. En pastoral idyll med böljande, frodigt landskap varifrån vin, frukt och andra jordbruksprodukter levererades till övriga sovjetrepubliker. Förlusten av denna marknad efter Sovjetunionens kollaps var ett hårt slag mot den moldaviska ekonomin. Dessutom hade den omfattande användningen av kemiska bekämpningsmedel lett till allvarlig jordförstörelse som landet fortfarande lider av. Nära 90 procent av landets yta är uppodlad, så jordbruket är fortfarande den viktigaste basen i landets ekonomi. Tack vare support utifrån har jordbruket effektiviserats och ger idag på många håll en lysande avkastning.

Vi kommer till den unika klosteranläggningen Orheiul Vechi. Klostret grundades av ortodoxa munkar på 1200-talet och består av grottor som är uthuggna i det säregna kalkstensmassivet. Moldaviska kloster förstördes till stor del under sovjettiden men numera har kloster-verksamheten återuppstått och kloster och kyrkor renoverats. 98% av befolkningen är ortodoxt kristna.

Sedan väntar det berömda vindistriktet Cricova där miltals av underjordiska tunnlar tjänar som vinkällare. Moldavien stod tidigare för en tredjedel av den sovjetiska vinproduktionen. Expertis från bl.a. Frankrike har kallats in för att utveckla och förfina vinproduktionen. Det blir både lunch och vinprovning på en av vingårdarna i Cricova innan vi under eftermiddagen återvänder till Chisinau.

På kvällen beger vi oss till fots till middagen på en annan av de mycket trevliga restaurangerna i Chisinau.

LÖRDAG 27 MAJ

En resa till Moldavien blir i själva verket en resa till två länder när man besöker den surrealistiska utbrytarrepubliken Transnistrien, en av Europas märkligaste avkrokar! Vid floden Nistra (Dnestr) är det gränskontroll (medtag alltså pass!) och istället för Moldaviens officiella valuta leu är det transnistriska rubel som gäller. De som önskar kan växla till sig ett litet belopp av denna lokala ”icke-valuta”.  I Transnistrien utgör ryssar och ukrainare en majoritet av befolkningen på c:a 500 000. Efter inbördeskriget 1992 utropade de med stöd av ryska trupper en egen delrepublik inom Moldavien för att säkra sina rättigheter inför en eventuell återförening med Rumänien. Tillsammans med utbrytarrepublikerna Abchazien, Sydossetien och Nagorno-Karabach bildar Transnistrien ”icke-erkända-staters-samvälde”. Transnistrien brukar betecknas som sovjetkommunismens sista bastion i Europa, eller som ett sovjetiskt nostalgimuseum styrt av gammelkommunister. Högskolan för politiska ledare är uppkallad efter Che Guevara och Lenin är stadigt närvarande genom statyer och hyllas flitigt. Förre presidenten, Igor Smirnov, fick vid valet 2001 på äkta sovjetiskt manér inte mindre än 103,6 procent av rösterna i ett av distrikten!

Till skillnad från övriga Moldavien har Transnistrien behållit de kyrilliska bokstäverna. I ”huvudstaden” Tiraspol ser vi det lokala parlamentet, som fortfarande heter ”Högsta Sovjet”, och äter lunch på en ukrainsk/rysk restaurang. Som turist är man mycket välkommen i Transnistrien eftersom utbrytarrepubliken vill att alla besökare skall få ett gott intryck. Därefter besök hos vad som brukar kallas Transnistriens stolthet: Konjaks- och vintillverkaren Kvint som grundades 1897. ”Cognac” är ju skyddat varumärke men Transnistrien kallar sin produkt коньяк, skrivet med kyrilliska bokstäver. Även om uttalet är detsamma kringgår man upphovsrätten genom stavningen. Efter en guidad tur på fabriken avnjuter vi Kvints ypperliga konjaksvariant.

På återresan till Chisinau gör vi stopp i en annan namnkunnig transnistrisk stad, nämligen Bender.  Dit tog som bekant Karl XII och tusentalet karoliner sin tillflykt efter det förödande slaget vid Poltava 1709. Under fyra års vistelse i det dåvarande turkiska Bender försökte Karl XII förmå turkarna att anfalla Ryssland, men till slut fick sultanen nog och slöt fred med ryssarna. 1713 drevs svenskarna bort under ”kalabaliken i Bender” varom ett monument strax utanför staden erinrar. Efter gränspassage återvänder vi till Chisinau, och på kvällen är det dags för ännu en utomordentlig moldavisk middag på en av stadens restauranger.

SÖNDAG 28 MAJ

Ledig tid fram till kl. 12.30 då buss avgår till flygplatsen. LOT avgår till Warszawa kl. 14.45 och därifrån vidare till Kastrup, ankomst kl. 22.00.

Välkomna på en miniresa till ett land som mentalt ligger långt bort i Europas utkant. Men i själva verket är väldigt nära.

PRIS

Pris per person i dubbelrum SEK 9800.

Enkelrumstillägg för tre nätter SEK 900.
I priset ingår:

  • Flyg i ekonomiklass med LOT från Kastrup till Chisinau och åter.
  • Dagens flygskatter (SEK 1200).
  • Tre övernattningar med frukost på Hotel Chisinau.
  • Två luncher och tre middagar.
  • Samtliga transporter, entréer och rundturer enligt program.
  • Lokala skatter och avgifter.
  • Reseledare från First Class Travel och engelsktalande moldavisk lokalguide.