JUBILEUMSRESA TILL

VICTORIAFALLEN & SYDAFRIKA

15 – 24 november 2018

Följ med till en av världens vackraste platser, de makalösa Victoriafallen på gränsen mellan Zambia och Zimbabwe. Där tillbringar vi fem nätter på trevliga Avani Victoria Falls Resort som ligger på zambiska sidan av Zambezifloden, alldeles intill Victoriafallen. Här blir det safari som heter duga: Vi promenerar(!) med lejon i Zimbabwe och går på noshörningsafari i Zambia! Vi gör även en dagstur till naturreservatet Chobe i Botswana där det blir både jeepsafari och flodtur med möjlighet att se elefanter, flodhästar, antiloper mm. Därefter flyger vi till Johannesburg och gör intressanta utflykter till huvudstaden Pretoria och den väldiga kåkstaden Soweto.

Detta reseupplägg har vi gjort ett antal gånger med olika specialgrupper, men tycker att hela upplevelsen är så fantastisk att vi har valt att erbjuda det som vår jubileumsresa! Välkomna att följa med oss i höst!

PROGRAM

Torsdag 15 november

Avresa från Kastrup kl. 15.00 och flyg med SAS till München. Därifrån vidare med South African Airways direktflyg till Johannesburg. Flygtid drygt tio timmar, men bara en timmas tidsskillnad. Fast årstiderna är omvända, så från svenska höstrusket till sydafrikansk vår!

Fredag 16 november

Efter byte av flyg på morgonen i Johannesburg flyger vi vidare 1,5 timma till Livingstone i Zambia, där vi landar kl. 12.20. Sedan en kort transfer till Avani Victoria Falls Resort. som ligger på 10 minuters promenadavstånd från Victoriafallen.

Inom hotellets område stöter man ofta på zebror, impala-antiloper och markattor, och med lite tur även giraff!
Upptäcktsresande David Livingstone, lär vara den första europé som år 1855 besökte Victoriafallen. Han gav vattenfallet namn efter den engelska drottningen, medan det lokala namnet är ”Mosi-oa-Thunya”, vilket betyder ”Röken som dånar”. På flera kilometers avstånd syns ”röken” från vattendimmorna vid horisonten.

Efter incheckning ger vi oss under eftermiddagen ut på promenad längs de olika gångstigarna vid ravinen och njuter av de majestätiska fallen som är 100 meter höga och som sträcker sig 1,6 kilometer längs floden. (Vårt hotell ligger där det står Rainforest Entrance, till höger i bilden) På kvällen samlas vi till en välkomstmiddag runt lägerelden i hotellets ”boma”.

”Vi samlas till en välkomstmiddag runt lägerelden”.

Lördag 17 november

På morgonen gör vi en kort båttur till Livingstone Island i Zambezifloden och den som vill tar ett dopp utöver det vanliga, i ”The Devil’s Pool”, en naturbassäng alldeles vid toppen av fallet – med utsikt ner i avgrunden!
 (titta på: www.youtube.com/watch?v=rVN9KnWy-H8)

Även om man väljer att inte bada i ”djävulspoolen” är besöket invid fallen hisnande och bjuder på vyer man aldrig tidigare skådat. Besöket avslutas med förstärkt frukost på Livingstone Island varefter vi återvänder till landbacken och hotellet. Här har vi tid för lunch och avkoppling innan det på eftermiddagen är dags för nästa begivenhet: Kl. 16.00 blir vi hämtade för kort bussfärd till en flodkryssning med gamla klassiska ”African Queen”, som under två timmar tar oss ut på Zambezifloden. Vid flodkanterna ligger flodhästar och krokodiler och kanske slår man sig ner med tropikhjälm på huvudet och en gin & tonic i handen för att njuta av symfonin av ljud när mörkret lägger sig över Afrika.

Söndag 18 november

Tidigt på morgonen beger vi oss den korta biten till gränsen mellan Zambia och Zimbabwe. Efter att ha avklarat gränsformaliteterna åker vi till Victoria Falls Lion Park där man uppfostrar föräldralösa lejonungar till att sedan klara sig själv i vildmarken. Tillsammans med lejonen och deras skötare gör vi en minnesvärd vandring (!), en unik chans att komma dessa djur riktigt nära. Därefter åker vi till Victoria Falls National Park och njuter av den enastående vy som bjuds över Victoriafallen från Zimbabwesidan.

Efter lunch på en trevlig restaurang invid fallen lämnar vi Zimbabwe och återvänder till Zambia och tar en närmare titt på staden Livingstone, som var huvudstad i brittiska kolonin Nordrhodesia fram till 1935 då istället Zambias nuvarande huvudstad Lusaka övertog rollen. Livingstone är förstås uppkallad efter Dr David Livingstone och har en lite bedagad brittisk kolonial charm. Närheten till Victoriafallen har gjort den till en livlig turistort med avspänd atmosfär. Emellanåt förirrar sig elefanter och zebror in på stadens gator. Strax utanför Livingstone ligger byn Mukuni, dit vi beger oss för ett möte med byns hövding och medicinman samt får ta del av traditionellt byliv i Zambia. Sedan återvänder vi till vårt förtjusande hotell.

Måndag 19 november

Efter frukost väntar Mosi-oa-Tunya National Park som ligger längs Zambeziflodens norra
strand och består av skogar och små slättområden. Parken är känd för sitt bestånd av
noshörning och giraffer. Bland övriga djur hittar vi sabelantilop, impala-antilop, vårtsvin, gnu,
babianer, buffel, lejon samt elefant. Även här blir det närkontakt med de vilda djuren: i
sällskap med en beväpnad ranger gör vi en promenad och ser de imposanta noshörningarna på
nära håll!

Därefter återvänder vi till hotellet för några timmars avkoppling innan eftermiddagens och kvällens begivenhet står för dörren. Kl. 16.30 hämtas vi för en kort busstransfer till järnvägsstationen i Livingstone och bordar det lyxiga ångtåget ”Royal Livingstone Express”, ett gammalt renoverat tåg, som kör oss ut på bron vid Victoriafallen. Det var kolonisatören Cecil Rhodes som initierade bygget av denna bro över Zambezifloden. Den invigdes 1905, och Rhodes intention var att Victoriafallets vatten skulle ”stänka” över passagerarna när tåget passerade över bron.

Under vår tågresa avnjuts en femrätters middag i gammal sober restaurangvagnsmiljö med vin/öl inkluderat. Tågresan med middag tar ett par timmar och på kvällen är vi tillbaka på hotellet.

Tisdag 20 november

Tidig morgon ger vi oss iväg för en timslång färd med buss längs Zambezifloden till platsen där fyra länder möts – Zambia, Zimbabwe, Namibia och Botswana. Efter fem minuters båttur kliver vi iland i Botswana och fortsätter till Chobe National Park för en heldagssafari. Vi inleder med båttur på Chobe River, som bildar gräns mellan Namibia och Botswana, och räknar med att träffa på krokodil och flodhäst. I Chobe finns den högsta koncentrationen av elefanter i Afrika och under torrperioden uppehåller de sig vanligtvis längs floden.

Efter lunch på en lodge fortsätter vi under eftermiddagen i safaribilar och spanar bland annat efter elefant, lejon, buffel och leopard. Under sena eftermiddagen sker återfärd till Zambia och hotellet i Livingstone.

”Räkna med att träffa på krokodil och flodhäst”

Onsdag 21 november

Sovmorgon och sedan transfer till Livingstones flygplats för en 1,5 timmas flygning till Johannesburg. Efter ankomst kl. 14.40 och inresa i Sydafrika tar vi plats i vår väntande buss som tar oss på en rundtur i Johannesburg, Sydafrikas största stad, varefter vi fortsätter till vårt hotell THE CAPITAL EMPIRE (****) i stadsdelen Sandton där vi tar in för två nätter. Eftermiddagen tillbringas på egen hand, vid poolen, eller kanske i det närbelägna stora shoppingcentrumet där Nelson Mandela står staty i jätteformat.

Hotellinfo: https://thecapital.co.za/hotels/sandton/empire

Torsdag 22 november

Heldagstur till den världskända ”kåkstaden” Soweto, som idag inte bara är ett fattigt slumområde utan också en stadsdel med ett flertal medelklassfamiljer, och till och med en och annan miljonär.

Soweto kan dessutom skryta med att ha en gata där två av Nobels fredspristagare har bott: Nelson Mandela och Desmond Tutu. Vi gör ett besök i Mandelas hus, som idag är museum, medan familjen Tutus hus fortfarande är privatägt. Vidare besöker vi Hector Pieterson memorial, rest till minne av den unga pojken som blev det första dödsoffret vid soweto-upproret 1976. 
Vi äter lunch på en så kallad ”shebeen”, den tidigare beteckningen på de illegala serveringar som fanns i kåkstäderna, men som numera även avser etablerade restauranger i kåkstäderna. Under senare delen av eftermiddagen återkommer vi till hotellet.

Fredag 23 november

Under förmiddagen finns det möjlighet att ta det lugnt och vila, eller så kan man klara av den sista shoppingen i Sandtons affärscentrum, där en jättestaty av Nelson Mandels står. Vi checkar ut vid lunchtid och beger oss på en dryg timslång färd till Sydafrikas huvudstad Pretoria, som ligger ca 4 mil norr om Johannesburg. Vi börjar med att besöka Voortrekker Monumentet där vi tittar på en av världens största marmor-friser. Den illustrerar de holländsktalande boernas utvandring från Kapområdet när britterna tog över makten i början av 1800-talet. I norr grundade boerna en egen stat med Pretoria som huvudort. Vi stannar till vid Church Square, där stans tidigaste byggnader uppfördes och där den karismatiske boerpresidenten Paul Kruger står staty. Han var president i Sydafrikanska Republiken på slutet av 1800-talet tills guld hittades utanför Johannesburg och massvis med utlänningar kom för att pröva lyckan.

Kruger vägrade att ge dem medborgliga rättigheter, vilket resulterade i boerkriget mot England. Boerna förlorade, tvingades att kapitulera, och 1910 bildades Sydafrikanska Unionen. Därav namnet på regeringsbyggnaden: ”Union Buildings”. Under vår rundtur stannar vi till även där och njuter av utsikten över staden och kommer att avnjuta en sen avskedslunch på en trevlig restaurang i Pretoria. Under sena eftermiddagen åker vi till flygplatsen i Johannesburg för hemfärd med nattflyg. Flygavgång med South African Airways till London avgår kl. 21.00 och flygtiden är drygt elva timmar.

Lördag 24 november

På morgonen landar vi i London, byter till SAS och landar kl. 12.50 på Kastrup.

Pris och resefakta

Pris per person SEK 29.900

Enkelrumstillägg för sju nätter SEK 6800

I priset ingår:

 • Flyg t/r i ekonomiklass till Livingstone / Johannesburg enligt tidtabell ovan
 • Flygskatter (SEK 5500 per person)
 • Sju övernattningar med frukost på hotell enligt program
 • Två middagar och fyra luncher enligt program
 • Samtliga beskrivna transporter, utflykter, entréer och safariprogram
 • Nationalparksavgifter i Zambia och Zimbabwe
 • Lokala skatter och avgifter
 • Svensk reseledare Pelle Bendz från First Class Travel samt lokala guider

JUBILEUMSRESA TILL

VICTORIAFALLEN & SYDAFRIKA

15 – 24 november 2018

Följ med till en av världens vackraste platser, de makalösa Victoriafallen på gränsen mellan Zambia och Zimbabwe. Där tillbringar vi fem nätter på trevliga Avani Victoria Falls Resort som ligger på zambiska sidan av Zambezifloden, alldeles intill Victoriafallen. Här blir det safari som heter duga: Vi promenerar(!) med lejon i Zimbabwe och går på noshörningsafari i Zambia! Vi gör även en dagstur till naturreservatet Chobe i Botswana där det blir både jeepsafari och flodtur med möjlighet att se elefanter, flodhästar, antiloper mm. Därefter flyger vi till Johannesburg och gör intressanta utflykter till huvudstaden Pretoria och den väldiga kåkstaden Soweto.

Detta reseupplägg har vi gjort ett antal gånger med olika specialgrupper, men tycker att hela upplevelsen är så fantastisk att vi har valt att erbjuda det som vår jubileumsresa! Välkomna att följa med oss i höst!

PROGRAM

Torsdag 15 november

Avresa från Kastrup kl. 15.00 och flyg med SAS till München. Därifrån vidare med South African Airways direktflyg till Johannesburg. Flygtid drygt tio timmar, men bara en timmas tidsskillnad. Fast årstiderna är omvända, så från svenska höstrusket till sydafrikansk vår!

Fredag 16 november

Efter byte av flyg på morgonen i Johannesburg flyger vi vidare 1,5 timma till Livingstone i Zambia, där vi landar kl. 12.20. Sedan en kort transfer till Avani Victoria Falls Resort. som ligger på 10 minuters promenadavstånd från Victoriafallen.

Inom hotellets område stöter man ofta på zebror, impala-antiloper och markattor, och med lite tur även giraff!
Upptäcktsresande David Livingstone, lär vara den första europé som år 1855 besökte Victoriafallen. Han gav vattenfallet namn efter den engelska drottningen, medan det lokala namnet är ”Mosi-oa-Thunya”, vilket betyder ”Röken som dånar”. På flera kilometers avstånd syns ”röken” från vattendimmorna vid horisonten.

Efter incheckning ger vi oss under eftermiddagen ut på promenad längs de olika gångstigarna vid ravinen och njuter av de majestätiska fallen som är 100 meter höga och som sträcker sig 1,6 kilometer längs floden. (Vårt hotell ligger där det står Rainforest Entrance, till höger i bilden) På kvällen samlas vi till en välkomstmiddag runt lägerelden i hotellets ”boma”.

”Vi samlas till en välkomstmiddag runt lägerelden”.

Lördag 17 november

På morgonen gör vi en kort båttur till Livingstone Island i Zambezifloden och den som vill tar ett dopp utöver det vanliga, i ”The Devil’s Pool”, en naturbassäng alldeles vid toppen av fallet – med utsikt ner i avgrunden!
(titta på: www.youtube.com/watch?v=rVN9KnWy-H8)

Även om man väljer att inte bada i ”djävulspoolen” är besöket invid fallen hisnande och bjuder på vyer man aldrig tidigare skådat. Besöket avslutas med förstärkt frukost på Livingstone Island varefter vi återvänder till landbacken och hotellet. Här har vi tid för lunch och avkoppling innan det på eftermiddagen är dags för nästa begivenhet: Kl. 16.00 blir vi hämtade för kort bussfärd till en flodkryssning med gamla klassiska ”African Queen”, som under två timmar tar oss ut på Zambezifloden. Vid flodkanterna ligger flodhästar och krokodiler och kanske slår man sig ner med tropikhjälm på huvudet och en gin & tonic i handen för att njuta av symfonin av ljud när mörkret lägger sig över Afrika.

Söndag 18 november

Tidigt på morgonen beger vi oss den korta biten till gränsen mellan Zambia och Zimbabwe. Efter att ha avklarat gränsformaliteterna åker vi till Victoria Falls Lion Park där man uppfostrar föräldralösa lejonungar till att sedan klara sig själv i vildmarken. Tillsammans med lejonen och deras skötare gör vi en minnesvärd vandring (!), en unik chans att komma dessa djur riktigt nära. Därefter åker vi till Victoria Falls National Park och njuter av den enastående vy som bjuds över Victoriafallen från Zimbabwesidan.

Efter lunch på en trevlig restaurang invid fallen lämnar vi Zimbabwe och återvänder till Zambia och tar en närmare titt på staden Livingstone, som var huvudstad i brittiska kolonin Nordrhodesia fram till 1935 då istället Zambias nuvarande huvudstad Lusaka övertog rollen. Livingstone är förstås uppkallad efter Dr David Livingstone och har en lite bedagad brittisk kolonial charm. Närheten till Victoriafallen har gjort den till en livlig turistort med avspänd atmosfär. Emellanåt förirrar sig elefanter och zebror in på stadens gator. Strax utanför Livingstone ligger byn Mukuni, dit vi beger oss för ett möte med byns hövding och medicinman samt får ta del av traditionellt byliv i Zambia. Sedan återvänder vi till vårt förtjusande hotell.

Måndag 19 november

Efter frukost väntar Mosi-oa-Tunya National Park som ligger längs Zambeziflodens norra strand och består av skogar och små slättområden. Parken är känd för sitt bestånd avnoshörning och giraffer. Bland övriga djur hittar vi sabelantilop, impala-antilop, vårtsvin, gnu, babianer, buffel, lejon samt elefant. Även här blir det närkontakt med de vilda djuren: isällskap med en beväpnad ranger gör vi en promenad och ser de imposanta noshörningarna på nära håll!

Därefter återvänder vi till hotellet för några timmars avkoppling innan eftermiddagens och kvällens begivenhet står för dörren. Kl. 16.30 hämtas vi för en kort busstransfer till järnvägsstationen i Livingstone och bordar det lyxiga ångtåget ”Royal Livingstone Express”, ett gammalt renoverat tåg, som kör oss ut på bron vid Victoriafallen. Det var kolonisatören Cecil Rhodes som initierade bygget av denna bro över Zambezifloden. Den invigdes 1905, och Rhodes intention var att Victoriafallets vatten skulle ”stänka” över passagerarna när tåget passerade över bron.

Under vår tågresa avnjuts en femrätters middag i gammal sober restaurangvagnsmiljö med vin/öl inkluderat. Tågresan med middag tar ett par timmar och på kvällen är vi tillbaka på hotellet.

Tisdag 20 november

Tidig morgon ger vi oss iväg för en timslång färd med buss längs Zambezifloden till platsen där fyra länder möts – Zambia, Zimbabwe, Namibia och Botswana. Efter fem minuters båttur kliver vi iland i Botswana och fortsätter till Chobe National Park för en heldagssafari. Vi inleder med båttur på Chobe River, som bildar gräns mellan Namibia och Botswana, och räknar med att träffa på krokodil och flodhäst. I Chobe finns den högsta koncentrationen av elefanter i Afrika och under torrperioden uppehåller de sig vanligtvis längs floden.

Efter lunch på en lodge fortsätter vi under eftermiddagen i safaribilar och spanar bland annat efter elefant, lejon, buffel och leopard. Under sena eftermiddagen sker återfärd till Zambia och hotellet i Livingstone.

”Räkna med att träffa på krokodil och flodhäst”

Onsdag 21 november

Sovmorgon och sedan transfer till Livingstones flygplats för en 1,5 timmas flygning till Johannesburg. Efter ankomst kl. 14.40 och inresa i Sydafrika tar vi plats i vår väntande buss som tar oss på en rundtur i Johannesburg, Sydafrikas största stad, varefter vi fortsätter till vårt hotell THE CAPITAL EMPIRE (****) i stadsdelen Sandton där vi tar in för två nätter. Eftermiddagen tillbringas på egen hand, vid poolen, eller kanske i det närbelägna stora shoppingcentrumet där Nelson Mandela står staty i jätteformat.

Hotellinfo: https://thecapital.co.za/hotels/sandton/empire

Torsdag 22 november

Heldagstur till den världskända ”kåkstaden” Soweto, som idag inte bara är ett fattigt slumområde utan också en stadsdel med ett flertal medelklassfamiljer, och till och med en och annan miljonär.

Soweto kan dessutom skryta med att ha en gata där två av Nobels fredspristagare har bott: Nelson Mandela och Desmond Tutu. Vi gör ett besök i Mandelas hus, som idag är museum, medan familjen Tutus hus fortfarande är privatägt. Vidare besöker vi Hector Pieterson memorial, rest till minne av den unga pojken som blev det första dödsoffret vid soweto-upproret 1976. 
Vi äter lunch på en så kallad ”shebeen”, den tidigare beteckningen på de illegala serveringar som fanns i kåkstäderna, men som numera även avser etablerade restauranger i kåkstäderna. Under senare delen av eftermiddagen återkommer vi till hotellet.

Fredag 23 november

Under förmiddagen finns det möjlighet att ta det lugnt och vila, eller så kan man klara av den sista shoppingen i Sandtons affärscentrum, där en jättestaty av Nelson Mandels står. Vi checkar ut vid lunchtid och beger oss på en dryg timslång färd till Sydafrikas huvudstad Pretoria, som ligger ca 4 mil norr om Johannesburg. Vi börjar med att besöka Voortrekker Monumentet där vi tittar på en av världens största marmor-friser. Den illustrerar de holländsktalande boernas utvandring från Kapområdet när britterna tog över makten i början av 1800-talet. I norr grundade boerna en egen stat med Pretoria som huvudort. Vi stannar till vid Church Square, där stans tidigaste byggnader uppfördes och där den karismatiske boerpresidenten Paul Kruger står staty. Han var president i Sydafrikanska Republiken på slutet av 1800-talet tills guld hittades utanför Johannesburg och massvis med utlänningar kom för att pröva lyckan.

Kruger vägrade att ge dem medborgliga rättigheter, vilket resulterade i boerkriget mot England. Boerna förlorade, tvingades att kapitulera, och 1910 bildades Sydafrikanska Unionen. Därav namnet på regeringsbyggnaden: ”Union Buildings”. Under vår rundtur stannar vi till även där och njuter av utsikten över staden och kommer att avnjuta en sen avskedslunch på en trevlig restaurang i Pretoria. Under sena eftermiddagen åker vi till flygplatsen i Johannesburg för hemfärd med nattflyg. Flygavgång med South African Airways till London avgår kl. 21.00 och flygtiden är drygt elva timmar.

Lördag 24 november

På morgonen landar vi i London, byter till SAS och landar kl. 12.50 på Kastrup.

Pris och resefakta

Pris per person SEK 29.900

Enkelrumstillägg för sju nätter SEK 6800

I priset ingår:

 • Flyg t/r i ekonomiklass till Livingstone / Johannesburg enligt tidtabell ovan
 • Flygskatter (SEK 5500 per person)
 • Sju övernattningar med frukost på hotell enligt program
 • Två middagar och fyra luncher enligt program
 • Samtliga beskrivna transporter, utflykter, entréer och safariprogram
 • Nationalparksavgifter i Zambia och Zimbabwe
 • Lokala skatter och avgifter
 • Svensk reseledare Pelle Bendz från First Class Travel samt lokala guider