DET OKÄNDA SPANIEN

En resa genom Baskien, Galicien, Asturien och Kantabrien

12 – 19 oktober, 2017

Vi flyger till Bilbao och sätter därifrån direkt kurs mot Burgos och León i Kastiljen. Därifrån till Galicien och SANTIAGO DE COMPOSTELA där vi bor två nätter. Vidarefärden tar oss förbi de galiciska ”fjordarna” länga spanska nordkusten genom Asturien och Kantabrien till det vackra Picos de Europa i Pyrenéerna! Åter till kusten och via Spaniens charmigaste stad Santillana del Mar till Guernica och SAN SEBASTIAN i Baskien där resans avslutande två nätter tillbringas. Vi bor på spanska PARADORER, d.v.s. historiska byggnader omgjorda till förnämliga hotell. Avslutningsvis besöker vi Guggenheim-muséet i Bilbao innan hemresan anträds.

PROGRAM

Torsdag 12 oktober

KASTRUP – BILBAO – BURGOS – BENAVENTE ( buss 400 km )

Flyg med Lufthansa via München till Bilbao i Baskien, eller Euskadi som baskerna själva säger. Det är Spanien men ändå inte. Baskien är som ett land i landet, en välbärgad autonom provins som många basker gärna skulle se helt självständig från Spanien.
Det märkliga baskiska språket heter euskera och har länge förbryllat forskare – det uppvisar ingen släktskap med något annat indoeuropeiskt språk och ursprunget är okänt.

Under Francos tid förbjöds språket vilket bl.a. sporrade framväxten av separatiströrelsen ETA som grundades 1959. Till en början bedrevs bara underjordisk utbildning i det förbjudna språket men efterhand blev man mer militant. 1968 genomförde ETA det första i en lång rad av mord, men har sedan några år tillbaka, enligt egen utsago, nedlagt vapnen för gott efter decennier av attentat och kidnappningar.

”Det baskiska språket heter euskera”.

Vår inledande färd till Burgos går 170 km söderut genom det grönkulliga baskiska landskapet.

Under första århundradet e.Kr. upplevde iberiska halvön en romersk gyllene tidsålder då storartade broar, vägar och akvedukter byggdes. Baskerna lät sig emellertid aldrig kuvas och motstod alla impulser från det romerska imperiet. När romarriket försvagades och slutligen kollapsade under 400-talet invaderades halvön av de germanska västgoterna. Interna stridigheter bland västgoterna utnyttjades av morerna som år 711 intog halvön och inlemmade den i det omayyadiska kalifatet. Västgoterna tog sin tillflykt till Asturien i norr och inledde därifrån sin återerövring av landet, vilken pågick i 700 år.

Vi passerar i utkanten av vindistriktet Rioja och lämnar Baskien för regionen Castilla y León.
Spanska kärnlandet Kastiljen (Castilla) fick sitt namn efter de många borgar som byggdes efterhand som de kristna återerövrade området från morerna.

Burgos, den gamla kastilianska huvudstaden, blir vårt första stopp och vi avnjuter en härlig lunch i dess gamla stadskärna. Därefter gör vi en promenad och ser bl.a. Burgos katedral, Spaniens tredje största efter katedralerna i Sevilla och Toledo. År 1221 påbörjades bygget i den då nya gotiska stilen och under de följande århundradena bidrog utländsk expertis till fullbordandet. Katedralen finansierades av inkomster från fåravel och ylle, Burgos viktigaste näringar, och var en viktig anhalt på Jakobsvägen. Initiativtagare till bygget var en 1200-talsbiskop som hade skådat många av de stora katedralerna i Frankrike och Tyskland.

Under eftermiddagen fortsätter färden 230 km till dagens mål, den lilla historiska staden Benavente belägen mitt ute på kastiljanska högslätten. I dessa trakter mellan städerna León, Burgos, Segovia, Valladolíd och Ávila formades Spaniens historia långt innan Madrid grundades 1561. Léon var ett eget kungadöme under 1100- och 1200-talet och dagens regionnamn ”Castilla y León” erinrar om detta. Vi checkar in för en natt på PARADOR DE BENAVENTE (****), inrymt i ett 1100-talspalats som var residens åt kungarna av León. Dess majestätiska prakt och historiska atmosfär bedårar och i stilfulla gemak intar vi kvällens middag.

Hotellinfo: http://www.parador.es/en/paradores/parador-de-benavente

Fredag 13 oktober

BENAVENTE – VIGO – SANTIAGO DE COMPOSTELA ( 490 km )

Vår planerade avfärd är kl. 09.30, så man hinner med ett dopp i den tjusiga utomhuspoolen innan vi ger oss iväg mot nordväst. Denna resans längsta etapp går inledningsvis ett stycke nästan parallellt med gränsen mot grannlandet Portugal. Landet säkrade sitt oberoende redan under 1100-talet och trots flera erövringsförsök från Kastiliens sida bevarades självständigheten. Nuvarande gränser är därmed de äldsta nationsgränserna i Europa. Portugal kom dock att tillhöra Spanien mellan åren 1580-1640. Anledningen var att Karl V gift sig med Isabella av Portugal. Deras son, Filip II, ärvde därför Portugals tron när dess kung dog barnlös 1580. Spanien behandlade Portugal som en koloni, och det ledde till slitningar. 1640 gjorde Portugal uppror och återfick sin självständighet. Nuförtiden består stridigheterna mellan Spanien och Portugal mest av ett ”vattenkrig”, vilket beror på att Spanien från 1980 och framåt byggt en hel del dammar – embalses – längs floderna. Lissabon protesterar och hänvisar till tidigare överenskommelser om gemensamt utnyttjande av vattenresurserna. De flesta floder rinner västerut mot Portugal och spanjorerna anklagas för att lägga beslag på större delen av vattnet för att kunna genomföra storslagna bevattningsprojekt.

Vi kommer till Porteia da Canda – 1262 meter över havet – ett bergspass som markerar gränsen till Galicien. Landskapet skiftar karaktär och blir grönt och frodigt och plötsligt har vägskyltarna text på både spanska och galiciska. Galiciska språket är närbesläktat med portugisiska och dessutom uppblandat med keltiska ord. Vi passerar Orense/Ourense, som är känt för att sångaren Julio Iglesias kommer härifrån, liksom Fidel Castros förfäder.

Motorvägen byggdes i slutet av 1990-talet. Tidigare var det oerhört tidskrävande att ta sig till Galicien, så tack vare sin otillgänglighet har Galicien kunnat bevara sin särart med keltiska anor. Kelterna kom till iberiska halvön c:a 1000 BC men fördrevs hit, till periferin, av romarna. Namnet Galicien betyder helt enkelt Gallien (gallaeci = romersk beteckning på keltiska stammar) och har betecknats som ”Gamla världens ände”. Så kommer vi till Vigo, tidigare en av Europas stora utvandringshamnar. Vi parkerar i hamnen och beger oss till fots till Casco vello, som den gamla stadsdelen heter på galiciska. Här fanns den ”kristna världens bästa dryckenskap” att få, enligt forna tiders sjöfarare. Detta undersöker vi kanske under vår lunch, som inträffar vid tvåtiden. (Normal lunchtid i Spanien är från kl. 14.00)

”Längs vägen passerar vi de för Galicien så karakteristiska fjordliknande havsvikarna”

Efter lunchstopp far vi vidare norrut och återstoden av dagens etapp är en dryg timma. Längs vägen passerar de för Galicien så karakteristiska fjordliknande havsvikarna som här kallas rias och vid Padrón sägs båten med aposteln Jakobs ben ha strandat. Nuförtiden ligger staden en bit från kusten. En version av historien berättar att en galicisk ädling skall ha störtat i havet med sin häst vid tillfället. När han kom upp var han täckt av vita pilgrimsmusslor (eller Jakobsmusslor).

Därför blev pilgrimsmusslan en symbol för aposteln Jakob och senare en symbol för kristendomens kamp mot islam. Enligt traditionen var det Jakob, fiskare i Genesarets sjö, Johannes broder och en av Kristi första apostlar, som förde evangeliet till Spanien. Vidare berättas att Jakob fick lida martyrdöden i Jerusalem år 44, och att hans kvarlevor därefter skulle ha förts till den då kända världens västligaste utpost. Inga belägg finnes, men legenden blev en samlande kraft från 700-talets moriska belägring när det kvarvarande kristna kungadömet Asturien startade sin återerövring av iberiska halvön. När muslimerna ropade Allah, så ropade de kristna Santiago! (Sankt Jakob) Enligt legenderna skall aposteln Jakob därefter ha dykt upp på slagfältet och hjälpt den kristna hären till seger över muslimerna under det stora slaget vid Clavijo år 844. Över en natt blev graven vallfartsmål och Jakob blev skyddshelgon i kampen mot morerna. De kristna behövde ha ett motvapen till den muslimska relik som fanns bevarad i Córdoba, en benbit från profeten Muhammed, som eggade morerna till jihad. Aposteln Jakobs ben var ett välbehövligt fynd. År 813 såg en herde en ängel som beskrev var den bortglömda graven fanns, nämligen på en plats där ”många stjärnor lyser” (Campus stellae på latin = Compostela på galiciska) För medeltidens kristna var aposteln Jakobs grav en betydande kultplats, den förnämsta vallfartsorten efter Jerusalem och Rom. Kastiliens kungar uppmuntrade och beskyddade pilgrimsfärderna genom upprättandet av härbärgen och Jakobsvägen blev Spaniens navelsträng till Europa. Den äldsta resebeskrivningen är från 1139, i fem(!) band. En genomsnittlig dagsmarsch var 30 kilometer.

Så kommer vi till Santiago de Compostela och installerar oss för två nätter på magnifika SAN FRANCISCO HOTEL MONUMENTO (****), beläget mitt i centrum i det som tidigare var franciskanerordens kloster. Franciscus av Assisi gjorde pilgrimsvandringen 1214 och grundade klostret. Dagens byggnader är barock från slutet av 1600-talet, och fungerar sedan 2005 som ett praktfullt hotell med inomhus swimmingpool och jacuzzi. Middag på kvällen.

Hotellinfo: http://www.sanfranciscohm.com/

Lördag 14 oktober

SANTIAGO DE COMPOSTELA

Efter frukost samlas vi för guidad rundvandring tillsammans med en lokalguide. Först Praza do Obradoiro, det stora torget med rådhuset och katedralens praktfulla barockfasad.

Vi avverkar den allra sista biten på Jakobsvägen, d.v.s. de 33 trappstegen (för vart och ett av Jesu levnadsår) upp till katedralen, och begår den obligatoriska ceremonin som pilgrimer gjort i århundraden: Man placerar sina händer på pelaren, där miljoner fingrar genom tiderna åstadkommit hål i stenen. Man önskar sig något, därefter går man runt pelaren som illustrerar ”Jesse rot och stam.” Innan man sedan går ner till själva graven skall man omfamna statyn av aposteln Jakob. Hans förmodade ben vilar i en stor silversarkofag gjord på 1800-talet. Man är inte riktigt säker eftersom viss turbulens ägde rum i slutet av 1580-talet. Då härjade den engelske fribrytaren Francis Drake utanför Galiciens kust och året innan hade den stora spanska armadan krossats utanför brittiska öarna. Spanien hade förlorat herraväldet till sjöss till engelsmännen och man var rädd för plundring.

Apostelns ben gömdes undan och gick i princip förlorade under den kaotiska tid som präglade spanskt 1600- och 1700-tal. När benen återfanns rådde osäkerhet om vilka ben som var vems. Man hade nämligen även omhändertagit och gömt kvarlevorna efter Jakobs tre medarbetare. Saken löste sig genom att klostret i Pistoia (Italien) hade kommit över en bit av apostelns skalle som relik, och tack vare denna kunde man pröva sig fram till vilken skalle den passade. På så vis tror man sig ha identifierat Jakobs ben, och under 1800-talet återställdes graven och sarkofagen kom på plats.

”Innerstaden formligen kryllar av trevliga smågator med restauranger”

Vi fortsätter under förmiddagen promenaden i Santiago och ser fler hus smyckade med erotiska motiv(!), något som anses bero på att man efter digerdödens härjningar ville uppmuntra folk att ”gå ut och föröka sig…” Kanske en intressant koppling till de keltiska hednariter som fortfarande förekommer jämsides med kristendomen hos det galiciska folket. Lunch och eftermiddag så på egen hand. Innerstaden formligen kryllar av trevliga smågator med restauranger.

Här kan man också lyssna till gatumusikanter som trakterar gaita – den galiciska säckpipan. Den som vill kan hänge sig åt ”elefantspåret” , vilket innebär att man går från lokal till lokal och avsmakar tapas och dryck på varje ställe. Till slut går man som en elefant med ena armen pendlande framför kroppen som en snabel… Även kvällens middag på egen hand och tid att njuta av egna strövtåg i de världsarvsmärkta gränderna.

Söndag 15 oktober

SANTIAGO DE COMPOSTELA – LA CORUÑA – RIBADEO (360 km)

Efter frukost lämnar vi Santiago kl. 09.00 och styr först västerut mot ”världens ände”. Spaniens kuster har ofta välklingande namn som Costa del Sol och Costa de la Luz, men väster om den legendariska hamnstaden La Coruña, varifrån spanska armadan avseglade mot England år 1598, ligger Costa de la Muerte (”Dödens kust”) Namnet säger en del om hur stormarna rasat under årens lopp och hur åtskilliga skepp krossats mot Galiciens klippor! Ett par kilometer nordväst om La Coruñas eleganta centrum gör vi paus vid Europas äldsta fyrtorn. Herkulestornet lär vara byggt på 100-talet och är alltså 1900 år gammalt! Visserligen restaurerades det år 1785 men gäller ändå för att vara det äldsta romerska fyrtorn som ännu är i bruk.

Under ett lunchstopp kan de som vill prova traktens specialitet – percebes – vilket är skalförsedda långhalsar som lever vid vattenlinjen just där vågorna slår in som värst. Långhalsarna plockas för hand på rev och klippor, och genom tiderna har åtskilliga människor fått sätta livet till under insamlandet. Som det beskrivs: ”Man får jobba snabbt när havet drar sig tillbaka och springa fort med bytet när vågen kommer!” Costa do Mariscos (”Skaldjurskusten”) är det passande namnet på denna kuststräcka som vi under eftermiddagen följer vidare österut längs Biscayabukten. Galicien har några av Spaniens bästa och mest spektakulära stränder.

”Costa de la Muerte (”Dödens kust”) namnet säger en del om hur stormarna rasat under årens lopp”.

Klimatet i Galicien är emellertid fuktigt och det regnar ofta, så någon massturism har aldrig blivit aktuell. Å andra sidan är vyerna betagande med branta strandklippor och små fiskebyar. Den magra jorden ger dock små skördar, så utvandringen härifrån har alltid varit stor. Galicierna massutvandrade under 1800-talet till Sydamerika på grund av svält och fattigdom, Likheten med Irland år påtaglig och mycket riktigt känner sig galicier mer besläktade med sina keltiska kusiner irländarna än med ”vanliga” spanjorer.

Galicien har också beskrivits som något av matriarkat. Eftersom männen ofta var till sjöss blev det kvinnorna som styrde hemmet och brukade jorden. Fortfarande är det den galiciska fiskeflottan som till största delen försörjer Spanien med fisk och skaldjur och haven utanför betecknas som ett av världens viktigaste fiskevatten. Dagens mål är PARADOR DE RIBADEO (****), där vi tar in för en natt och på kvällen avnjuter en middag i restaurangen.

Hotellinfo: http://www.parador.es/en/paradores/parador-de-ribadeo

Måndag 16 oktober

RIBADEO – PICOS DE EUROPA – SANTILLANA DEL MAR ( 320 km )

Kl. 09.30 är det avfärd och vi lämnar därmed Galicien och kommer till regionen Asturien, ”gömt bakom höga berg och med blicken mot Atlanten”.

Det var hit som de kristna drog sig undan efter de moriska invasionerna i början av 700-talet och det var härifrån man inledde sin reconquista (återerövring) av landet, som skulle pågå ända till 1492 då det sista moriska fästet, Granada, föll. Spanien var då enat och samma år ”upptäckte” Columbus Amerika och en ny tid tog vid…

Vi lämnar tillfälligt kusten och styr mot Asturiens inland. Regionens jordbruk är inriktat på boskapsskötsel och mejeriprodukterna härifrån försörjer hela Spanien. Det finns också stora äppelodlingar och den lokala cidern är högt skattad. Inlandets bergsmassiv – Picos de Europa – isolerar regionen från övriga delen av Spanien. Högsta toppen mäter 2650 m.ö.h. och landskapet, som utgör en av Europas största nationalparker, är dramatiskt vackert. Här stannar vi i den historiskt viktiga orten Covadonga, platsen där spanska nationalstaten har sina rötter.

”I närheten av dagens mål, Santillana del Mar, ligger Altamiragrottan”.

År 722 besegrade en skara gotiska kristna riddare en betydligt större morisk armé, startskottet för den kristna återerövringen av iberiska halvön. De kristnas härförare Pelayo ligger begravd i en numera helig grotta och vid sidan om står en basilika på platsen för den historiska segern. Vi känner historiens vingslag under uppehållet men njuter även av områdets flora och fauna. Och den som vill kan avnjuta en lunch i de bedårande omgivningarna innan vi åter styr kosan norrut mot Biscayabukten och till en annan av Spaniens 17 regioner, nämligen Kantabrien. Precis i närheten av dagens mål, Santillana del Mar, ligger Altamiragrottan. Tidiga europeer som levde här för c:a 15,000 år sedan skapade stenålderns mäktigaste grottmålningar.

Den lilla kalkstensgrottan (endast 270 meter djup) upptäcktes kring 1870 och blev en stor turistattraktion. År 2002 stängdes grottan eftersom man befarade att målningarna tog skada av besökarna, men sedan ifjol tillåts ett fåtal besökare varje månad. Sannolikheten för besök måste betraktas som obefintlig, så därför tar vi istället sikte på pittoreska Santillana del Mar, av många spanjorer ansedd som Spaniens vackraste stad. Namnet är emellertid litet missvisande eftersom den inte ligger direkt vid havet.

Bussen kan inte köra ända fram till hotellet, så bagaget körs av hotellets lilla lastfordon medan vi gör en gemensam promenad genom de vackra bilbefriade kullerstensgränderna fram till PARADOR DE SANTILLANA DEL MAR (***) där vi så installerar oss för en natt. Paradorens restaurang dukar på kvällen upp en god middag.

Hotellinfo: http://www.parador.es/en/paradores/parador-de-santillana-del-mar

Tisdag 17 oktober

SANTILLANA DEL MAR – GUERNICA – SAN SEBASTIAN ( 260 km )


Efter frukost beger vi oss till bussen och lämnar Santillana del Mar kl. 09.30. Vi styr kosan mot Baskien, passerar Bilbao och stannar för ett intressant besök ii baskernas heliga stad Guernica, som bombades sönder och samman av tyska Legion Condor år 1936.

Här ser vi den heliga eken och baskernas historiska parlament innan vi fortsätter ett stycke längs kusten för en magnifik lunch på en restaurang i den baskiska fiskebyn Getaria.

Sedan väntar San Sebastián, Baskiens pärla, och framför allt: gourmetstaden nummer ett i Europa! Per capita rankad som världens ”Michelintätaste” stad! San Sebastián och dess omedelbara omgivning ståtar nämligen med inte mindre än TRE restauranger med tre Michelin-stjärnor!! Därtill en tvåstjärnig och tre som har en stjärna! Här, och i hela Baskien, är nämligen mat en kreativ konst och uppfinningsrikedomen enorm, något som sägs ha sin grund i de många slutna gastronomiska sällskap som funnits sedan mitten av 1800-talet och där man har träffats och utvecklat baskisk matlagning till en konstart! I San Sebastián är man med rätta kräsen och invånarna spenderar hellre stora summor på stadens pärlband av stjärnkrogar än på tekniska prylar och resor.

”I hela Baskien, är matlagning en kreativ konst”

På baskiska heter staden Donostia och här tar vi in för våra två avslutande nätter på eleganta hotellet ASTORIA7 (****), inrymt i en ombyggd biograf(!) och utformat som en hyllning till filmkonsten. (Filmfestivalen i San Sebastian kan numera mäta sig med den i Cannes) Kvällen är på egen hand men vi gör en gemensam promenad till gamla stan där det finns åtskilliga bra matställen för den som mäktar med middag efter dagens rikliga lunch.

Hotellinfo: http://www.astoria7hotel.com/en

Onsdag 18 oktober 

SAN SEBASTIAN

San Sebastián med sitt spektakulära läge vid Biscayabukten är en av Spaniens mest anrika badorter och utvecklades under la belle epoque till favoritort för spanska kungafamiljen och adeln. Den stora stranden La Concha (”snäckan”) påminner om Copacabana i Rio och inramas vackert av de bägge bergen Monte Urquell och Monte Igueldo. Vårt hotell har bra centralt läge c:a 15-20 minuters promenad från Parte Vieja (“gamla stan”) med världens högsta koncentration av barer! Dessa tävlar om att servera bästa pintxos (uttalas ”pinchos”)    den baskiska motsvarigheten till tapas vilka dessutom anses vara de mest kreativa och välsmakande i hela Spanien! 

Vår gemensamma stadspromenad tar oss via gamla stan och vidare längs La Concha-stranden till den berömda funicularen (invigd 1912) som tar oss upp till utsiktsterrassen på Monte Igueldo varifrån panoramat över staden är magnifikt. Sedan återvänder vi till gamla stan där eftermiddagen står till förfogande för egna upptäckter och strövtåg. På kvällen samlas vi för en gemensam avslutningsmiddag på en av stadens restauranger.

”Barerna tävlar om att servera bästa pintxos – den baskiska motsvarigheten till tapas”

Vår gemensamma stadspromenad tar oss via gamla stan och vidare längs La Concha-stranden till den berömda funicularen (invigd 1912) som tar oss upp till utsiktsterrassen på Monte Igueldo varifrån panoramat över staden är magnifikt. Sedan återvänder vi till gamla stan där eftermiddagen står till förfogande för egna upptäckter och strövtåg. På kvällen samlas vi för en gemensam avslutningsmiddag på en av stadens restauranger.

Torsdag 19 oktober   

SAN SEBASTIAN – BILBAO – KASTRUP ( bussresa 100 km  )

Efter frukost sker avfärd och efter en timmas bussfärd kommer vi till världsberömda Museo Guggenheim Bilbao. Den spektakulära byggnaden signerad kanadensisk-amerikanske arkitekten Frank Gehry invigdes 1997 på vad som förr var ett gammalt varvsområde. Utanför ruvar Louise Bourgeois jättespindelskulptur ”Maman”.

Staden Bilbao led ett svårt nederlag i slutet av 1980-talet när dess stora skeppsvarv tvingades lägga ned. Samtidigt letade Solomon R. Guggenheim-stiftelsen efter nya utställningslokaler i Europa. Guggenheimsamlingen i New York är så stor att bara 5 % kan visas samtidigt. Bilbao behövde nytt liv. Guggenheimmuséets stab fick idén att ge staden en ny profil som konst- och kulturcentrum och gick med på att det gamla skeppsvarvet skulle bli platsen för dess Europamuseum. Tre arkitekter ombads komma med förslag. En var österrikare, en var japan och en var amerikanen Frank Gehry. Han satte igång med att skapa en byggnad som hela världen skulle vilja se. Den består av några sektioner byggda av brun kalksten och några av glas. Ovanpå dessa placerade han böljande metallbaldakiner täckta av ett lager med tunn titanium. Gehry´s till synes kaotiska konstruktion är ett av få muséer i världen där själva byggnaden är minst lika sensationell som utställningarna.

Bilbaos skuldtyngda stadsförvaltning lyckades skrapa ihop hundra miljoner dollar, vilket visat sig vara en god affär. Turismen har sedan muséets invigning förra året ökat med 28 % och skapat över 3000 nya arbetstillfällen. I dess följd har baskiska regeringen satsat på att förnya hela den nedslitna industristaden med nytt tunnelbanesystem, nya broar, ny järnvägsstation och en ny flygplats. Guggenheim-muséet kan utan överdrift sägas vara huset som gav Bilbao nytt liv. Vi hinner även med en titt på Bilbaos charmerande innerstad innan det blir dags för färd till flygplatsen och hemvändande flyg, som avgår kl. 18.45. Efter flygbyte i München sker ankomst till Kastrup kl. 23.30.

Pris och resefakta

Pris per person i dubbel SEK 16500

Enkelrumstillägg sju nätter SEK 3830

I priset ingår:

  • Flyg med Lufthansa/SAS Kastrup – Bilbao – Kastrup
  • Flygskatter
  • Sju övernattningar med frukost på hotell enligt program
  • Fem middagar och två luncher
  • Transporter enligt program i modern helturistbuss
  • Entréer enligt program i Santiago de Compostela samt linbanetur i San Sebastian
  • Lokala skatter och avgifter
  • Svensk reseledare och lokalguide i Santiago de Compostela
  • Baserat på Euro-kurs 9,50 – 9,70

Flyg med Lufthansa / SAS:

12okt  LH2447   Kastrup – München               06.15  07.50

12okt LH1824    München – Bilbao                  08.35  10.45

19okt  LH1827  Bilbao – München                  18.45  20.55

19okt  SK1660  München – Kastrup               22.00  23.20