KLASSISKA ANDALUSIEN

4-11 oktober 2019

Följ med First Class Travel till Andalusien i höst! Vår speciellt upplagda resa, en favorit i repris, tar er till södra Spaniens smultronställen där vi njuter av kultur och god mat på våra noggrant utvalda favoritställen. Därtill logi på charmiga hotell med ypperliga centrala lägen och en resa i behagligt tempo.

Anmälan till First Class Travel, tel 040-452990 eller via email till jorgen@firstclasstravel.se.

PROGRAM

Fredag 4 oktober KASTRUP – MÁLAGA

Avresa från Kastrup kl. 11:00 med SAS direktflyg till Malaga. Efter ankomst kl. 14:50 tar vi plats för kort busstransfer till hotellet i centrala Málaga och checkar in för en natt på centrala HOTEL VENECIA. Därefter tar vi en gemensam promenad genom staden, som under de senaste åren utvecklats till att bli en av Spaniens ”hetaste” städer; Kultur, restaurangliv och vitalisering har gjort att många besökare numera väljer att bo i Málaga istället för i någon av de överexploaterade turistorterna längs Costa del Sol.
Efter vår promenad, då vi även tittar in på stadens äldsta bodega och provar málagaviner, väntar en av innerstadens trevliga restauranger för välkomstmiddag.

LÄS MER OM HOTELLET HÄR!

Lördag 5 oktober MÁLAGA – ALPUJARRAS – GRANADA ( bussresa 150 km )

Vid 10-tiden checkar vi ut och färdas österut längs den mindre exploaterade delen av Costa del Sol där orter som Nerja och Almuñecar har blivit nya favoritdestinationer. Vi lämnar kusten och styr mot Alpujarras, det vackra bergsområdet i västra Sierra Nevada. Kurorten Lanjarón, Spaniens motsvarighet till Karlsbad, väntar med sitt undergörande vattnen vilket också säljs på butelj över hela Spanien. Här kan vi avnjuta vattnet på plats genom att dricka brunn under promenaden genom den lilla bedårande byn. Även den spanska lufttorkade skinkan – jamón serrano – utvecklas till fullkomlighet i dessa trakter, något som givetvis kommer oss tillgodo vid dagens lunch. Sedan vidare över det berömda bergspasset ”Suspiro del Moro”, d.v.s ”Morens suck” vilket syftar på Granadas siste moriske härskare som efter den kristna återerövringen 1492 tvingades bort från staden och från bergspasset i Sierra Nevada kastade en sista blick på sitt palats Alhambra. Så anländer vi till Granada och tar in för två nätter på vårt charmiga och centralt belägna hotell, LOS TILOS. På kvällen beger vi oss till Albaicín, Granadas äldsta stadsdel som är en labyrint av smala gränder, för middag och flamencoshow.

LÄS MER OM HOTELLET! HÄR!

”Välkommen till södra Spaniens smultronställen”

Söndag 6 oktober GRANADA

Under förmiddagen besöker vi det sägenomsusande palatsområdet Alhambra, som uppfördes av den moriska Nasriddynastin på 1200- och 1300-talen. På 700-talet erövrades hela iberiska halvön av de muslimska morerna men den kristna återerövringen inleddes direkt och avslutades år 1492 när det sista moriska fästet – Granada – föll. Samma år ”upptäckte” Columbus Amerika och en storhetstid vidtog för Spanien. Vi guidas genom Alhambras sagolika inner- och yttergårdar och mäktiga salar samt Generalifes lummiga trädgårdar. Därefter beger vi oss mot Granadas centrum och den praktfulla katedralen med det spanska kungaparet Ferdinands och Isabellas monumentala gravkapell. Det var under deras regentskap som Granada återerövrades och Spaniens storhetsepok inleddes. Resterande eftermiddagen och kvällen på egen hand. Runt hotellet finns åtskilliga av innerstadens restauranger och tapasbarer.

Måndag 7 oktober GRANADA – CÓRDOBA – SEVILLA ( bussresa 300 km )

Vid 9-tiden rullar vi iväg och vidarefärden går på landsväg genom det vackra Andalusien, med sina olivträd och vita bergsbyar, till Córdoba dit vi kommer efter nästan tre timmar. Här väntar den storslagna La Mezquita vilken byggdes under den moriska storhetstiden, 800 – 1100-talen, som moské men som efter den kristna återerövringen gjordes om till katolsk katedral. Mest berömd är dess enorma arkad- och pelarhall. Efter det beger vi oss till de intilliggande gamla moriska och judiska kvarteren, med sina blomstersmyckade och vitkalkade hus, och serveras god lunch på en restaurang. Under eftermiddagen går färden vidare mot Sevilla, tar ungefär två timmar, och så installerar vi oss för två nätter i den andalusiska huvudstaden på PATIO DE LA ALAMEDA, som ligger perfekt i centrum. På kvällen promenerar vi till en trevlig restaurang och njuter andalusiska kökets fröjder.

LÄS MER OM HOTELLET HÄR:

Tisdag 8 oktober SEVILLA

Efter frukost börjar vi rundturen i Sevilla med busstur och ser Plaza de España och Maria Luisa-parken vilka byggdes till världsutställningen 1929. Den andra världsutställningen, Expo 1992, avhölls på Isla de la Cartuja, en ö i Guadalquivirfloden och platsen varifrån Columbus avseglade på sin epokgörande expedition 1492, alltså 500 år tidigare. Detta jubileum manifesterades i hela Spanien och i Sevilla byggdes ny järnvägsstation och flygplats, nya broar och vägar. Som en följd av Columbus upptäckt av Nya Världen blev Sevilla på 1500-talet Spaniens viktigaste transatlantiska hamn dit rikedomarna som spanjorerna lade beslag på i aztek- och inkarikena fördes. Rundturen fortsätter sedan till fots längs eleganta gågatan Calle Sierpes med alla sina butiker och till den väldiga katedralen, världens tredje största, där vi bl.a. ser Columbus grav. Efter gemensam lunch i gamla stan är eftermiddagen och kvällen lediga för egna strövtåg i denna den mest spanska av alla spanska städer.

Onsdag 9 oktober SEVILLA – JEREZ DE LA FRONTERA – CÁDIZ (buss 120 km)

Vi tar det lugnt under förmiddagen och lämnar Sevilla vid 11-tiden för en timslång färd till Jerez de la Frontera. ”Jerez” är det spanska namnet på traktens vin vilket av engelsmännen förvanskades till ”sherry”. En intressant rundvandring på en av sherrybodegorna avslutas såklart med provsmakning och insikt om olika sherryvarianter. Vi fortsätter till Puerto de Santa Maria och avnjuter en lunch med utsikt över Cádizbukten, och sedan tar vi båten över bukten till dagens mål, den mytomspunna staden Cádiz som ligger vackert på en halvö. Hit anlände Svenska Ostindiska Kompaniet för att sälja järn och bunkra upp inför resan runt Afrika till Kina. Medan bussen kör den längre vägen runt bukten med vårt bagage gör vi en promenad genom ”Europas Havanna” som Cádiz brukar kallas. Stadens historia sträcker sig tillbaka till Europas och Medelhavsområdets allra tidigaste civilisationer, så Cádiz kan med rätta anses som en av kontinentens allra äldsta städer. Vi stannar en natt på LAS CORTES DE CÁDIZ, beläget mitt i Cádiz´ historiska centrum. På kvällen väntar en av stadens vittbekanta seafoodrestauranger med en härlig middag.

LÄS MER OM HOTELLET HÄR:

”Vi guidas genom Alhambras sagolika inner- och yttergårdar och mäktiga salar”

Torsdag 10 oktober CÁDIZ – GIBRALTAR – RONDA ( bussresa 260 km )

Efter frukost bär det iväg vidare söderut mot Spaniens sydligaste udde. Men först stannar vi till vid en annan berömd udde, nämligen Cabo Trafalgar, där ett av Napoleontidens mest berömda sjöslag stod den 21 oktober 1805. Britterna vann över den fransk-spanska flottan men amiral Nelson stupade. Sedan rundar vi Spaniens sydspets vid Tarifa och kan kort därpå skönja legendariska ”The Rock”, nämligen Gibraltar. Bussen parkerar vid gränsövergången och vi fortsätter till fots in i det sedan 1704 brittiska territoriet och tar plats i väntande minibussar för färd upp på den drygt 400 meter höga klippan. Vi hälsar på de berömda berberaporna, som i århundraden bebott klippan. Vi njuter också av utsikten över Gibraltar sund och ser den afrikanska kontinenten drygt 25 km bort.

Klippan genomkorsas av drygt fem mil (!) tunnlar, byggda av britterna från 1700-talets slut och framåt, och under rundturen får vi inblick i denna dolda men högintressanta del av ”Gibraltarklippans inre”. Dessutom besöker vi droppstensgrottan St Michael´s Cave och den sydligaste udden, Europa Point. Efter rundturen blir det gemensam lunch på en genuin brittisk pub i Gibraltar stad varefter det blir tid för egna strövtåg. Gibraltar är skattefri zon, men observera att spansk tull är MYCKET nitisk vid återresa till Spanien och noga med att den tillåtna ransonen efterlevs. Vi återvänder till gränsen och promenerar genom passkontrollen tillbaka till vår buss för återstoden av dagens etapp till Ronda.

Färden, som tar cirka två timmar, går genom natursköna trakter till den spektakulärt belägna staden Ronda, som ligger drygt 700 meter över havet vid en djup flodravin.

Här tar vi in för resans sista natt på HOTEL MAESTRANZA, mitt i centrum, och går sedan ut för att inta avskedsmiddagen på en av Rondas härliga restauranger.

LÄS MER OM HOTELLET HÄR:

Fredag 11 oktober RONDA – MÁLAGA – KASTRUP ( bussresa 120 km )

Vi dröjer oss kvar i Ronda under förmiddagen och besöker tjurfäktningsarenan från 1785, Spaniens äldsta, som ligger mittemot hotellet. Ronda betraktas som ”tjurfäktningens vagga” eftersom det var här de tjurfäktningsregler som råder än idag utformades i slutet av 1700-talet. Vi hinner även njuta ytterligare av Rondas natursköna belägenhet och dess sällsamma skönhet vilket gett den epitetet ”den drömda staden”. Vid lunchtid checkar vi ut och styr kosan mot kusten och på väg till Málagas flygplats passerar vi solkustens överexploaterade turistorter Marbella och Torremolinos. Vi räknar med att anlända till flygplatsen vid 14-tiden, så det finns tid för lunch på egen hand innan SAS-avgången kl. 16:20.

Ankomst till Kastrup kl. 20:00.

Pris och resefakta

Pris per person i dubbel SEK 17500

Enkelrumstillägg för sju nätter SEK 3220

I priset ingår:

 • Flyg i ekonomiklass med SAS Kastrup – Málaga – Kastrup
 • Flygskatter
 • Sju övernattningar med frukost på hotell enligt program
 • Alla transporter och rundturer i modern helturistbuss
 • Fem middagar och sex luncher
 • Vinprovningar i Málaga och Jerez
 • Flamencoshow i Granada
 • Entréer i Granada, Córdoba, Sevilla och Ronda enligt program
 • Båtresa Puerto Santa Maria – Cádiz
 • Rundtur med minibuss i Gibraltar
 • Lokala skatter och avgifter
 • Svensk reseledare under hela resan

För mer information och bokning kontakta First Class Travel, tel 040-452990 eller via email till jorgen@firstclasstravel.se